Cumhurbaşkanı Vuçiç: “Rusya’nın Ukrayna’daki çıkarları yüzünden Sırbistan, Kosova’yı tanıması yönünde büyük bir baskı altında”

Resim
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, neredeyse hiçbir Batı ülkesinin Belgrad ve Priştine arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi hakkında konuşmadığını, bunun yerine Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri konusunda elini zayıflatmak için sadece karşılıklı tanımayı masaya yatırdıklarını öne sürdü.

Vuçiç, “Rusya’nın çıkarlarını korumak adına Putin, Ukrayna istilasını haklı çıkarmak için siyasal ve yasal bir dayanak bulmuş durumda. Rusya, Batı ülkelerinin Sırbistan üzerinde kullandığı Uluslararası Adalet Divanı’nın Kosova’nın bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka aykırı olmadığı yönündeki teamülünü öne sürüyor. Putin bu şekilde Batı dünyasına, Ukrayna’ya soykırımı veya insanî bir felaketi engellemek için operasyon başlattığını ve hatta Kosova’nın aksine Kırım’da bir referandum da yapıldığını söyleyecek. Batı, bu argümanların kuvvetli olduğunu bildiği için biz de büyük bir sorunla karşı karşıya kalacağız. Çünkü Batı, Sırbistan’dan ivedilikle Kosova’yı tanımasını isteyecek ki, bu şekilde Rusya’ya Ukrayna’da olup biten hakkında Kosova’yı kullanamayacaklarını, iki durumun birbirinden farklı olduğunu ve dolayısıyla herhangi bir yasal dayanaklarının bulunmadığını söyleyebilsin.” dedi.

Vuçiç, geçtiğimiz ay neredeyse bütün Batı ülkelerinin liderlerinin Kosova hakkında sadece karşılıklı tanıma üzerinde konuştuğunu ifade etti. Bir gazetecinin Sırbistan’ın Rusya’ya karşı yaptırımlara katılıp katılmayacağı sorusuna da “Benim işim bu yaptırımlara katılmama noktasında sonuna kadar direnmek. Eğer bu tutumumuzu daha fazla sürdüremezsek, neden yapamadığımız konusunda vatandaşlarımızı bilgilendireceğim. Yaptırımlara katılmadığımız için şu anda büyük sorunlarla karşı karşıyayız, buna şüphe yok.” şeklinde cevap verdi.

Kaynak: http://www.tanjug.rs/full-view_en.aspx?izb=731983 (Erişim tarihi, 11.05.2022)
Bu içerik 06.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.