Cumhurbaşkanı Radev ve Alman mevkidaşı Steinmeier, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki gelişmeler ile ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier ile yaptığı telefon görüşmesinde, Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile diyaloğunda yalnızca ulusal çıkarları değil, her şeyden önce Avrupa Birliği'nin demokrasi ve insan haklarına saygıya dayalı değerlerini koruduğunu söyledi.

Resim

Görüşme, 5-6 Ekim'de Slovenya'da gerçekleştirilecek olan AB-Batı Balkanlar Zirvesi öncesinde Almanya Cumhurbaşkanı'nın girişimiyle gerçekleşti.

Radev, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin Avrupa entegrasyon sürecinde kaydettiği ilerlemeden tüm bölgenin yararlanacağını belirterek, Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'da insan haklarına riayet konusunda bu süreci hızlandırabilecek somut sonuçlar beklediğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Radev, şu anda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde devam eden bir nüfus sayımı olduğunu ve Bulgaristan'ın, Bulgar kimliğini açıkça ifade eden kişilere uygulanan baskı konusunda bir dizi uyarı aldığını, bunun  da AB üyesi olmak isteyen bir ülke için kabul edilemez olduğunu söyledi. Ayrıca, 2017 yılında imzalanan ikili Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Antlaşması da dahil olmak üzere, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti devlet liderliğinin Bulgaristan'a yıllar boyunca verdiği beyanlar ve vaatler dizisinin yerine getirilmediğini kaydetti. Radev'in basın sekreterliği, Bulgaristan'ın bu nedenle Kuzey Makedonya'dan ikili ilişkilerde yasal olarak bağlayıcı garantiler talep ettiğini belirtti.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2492006  (Erişim tarihi, 06.10.2021)

Bu içerik 04.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 172 kez okundu.