Cumhurbaşkanı Radev: Bulgaristan, Kuzey Makedonya’ya yönelik ulusal çerçeve pozisyonuna bağlı kalmalı

Resim
Lizbon’da gazetecilerle konuşan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Kuzey Makedonya’nın AB entegrasyonu söz konusu olduğunda, Bulgaristan, dış politikasında konuyla ilgili ulusal çerçeve pozisyonuna, Ulusal Meclisin deklarasyonuna ve Ocak ayında Ulusal Güvenlik Danışma Konseyi’nde elde edilen mutabakata bağlı kalmasının son derece önemli olduğunu söyledi. “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin entegrasyon sürecinin sürdürülebilirliği ve geri döndürülemezliğinin tek garantisi olduğu için bu politikaya bağlı kalacağımızı umuyorum.” dedi.

Radev’in yorumu, Dışişleri Bakanı Teodorva Genchovska’nın Alman mevkidaşı Annalena Baerbock’a Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile AB üyelik müzakerelerinin başlatılmasına izin vermek için Bulgaristan’ın vetosunu koşulsuz olarak kaldıracağına dair söz vermiş olabileceğine ilişkin iddiaların Bulgaristan basınında ortaya atılmasının ardından geldi. Salı günü, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı bu tür iddiaları yanlış olarak nitelendiren bir bildiri yayınladı.

Bulgaristan, Bulgaristan’a yönelik nefret söylemini, tarihi gerçeklerin çarpıtılmasını ve Bulgar asıllı vatandaşlarına yönelik ayrımcılığı sona erdirmeden Kuzey Makedonya’nın AB üyelik müzakerelerinin başlatılmasını kabul etmeyi reddetti. Bu şartlar, Bulgaristan’ın AB genişlemesine ilişkin çerçeve pozisyonunda, 10 Ekim 2019 tarihli Parlamento deklarasyonu ve Ulusal Güvenlik Danışma Konseyi tarafından oybirliğiyle desteklenen 9 Ekim 2019 tarihli Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Arnavutluk’un İstikrar ve Ortaklık Süreci anlaşmalarında öne sürülmüştü.

Batı Balkanlar’ın AB entegrasyonu konusu, Radev’in 11-13 Nisan tarihleri ​​arasında Portekiz’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Bulgaristan ve Portekiz devlet başkanları arasında Salı günü Porto’da gerçekleştirilen toplantının gündeminde yer aldı. Toplantıdan yola çıkan Bulgaristan Cumhurbaşkanı, ülkesinin Arnavutluk ile üyelik müzakerelerinin başlamasına koşulsuz desteğini zaten ifade ettiğini, ancak Kuzey Makedonya’nın gerekli şartları yerine getirmek için daha fazla zamana ihtiyacı olacağını söyledi.

Bu içerik 13.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 84 kez okundu.