Cumhurbaşkanı Radev: “Stefan Yanev başarılı bir Başbakandı ama Savunma Bakanı olarak ondan daha fazlasını beklerdim”

Stefan Yanev’in Savunma Bakanlığı görevinden ayrılması hakkında yorum yapan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Yanev’in zor zamanlarda başarılı bir geçici Başbakan olduğunu ve değişimi başlatanın onun hükümeti olduğunu söyledi. Radev, Salı günü Yanev’in yerini alan Dragomir Zakov’un ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Resim
Radev’in Savunma Bakanı olarak Yanev’den beklentisi daha fazlaydı. Cumhurbaşkanına göre, Yanev daha proaktif olmalıydı ve Bulgar Silahlı Kuvvetlerinin savaş yeteneklerini garanti altına alma ve modernizasyonunu hızlandırma gibi sorunlarına kendini adamış olmalıydı.
Radev, “Kimseyle herhangi bir siyasi kampanya başlatmıyorum. Yetkilerim dahilinde anayasal görevlerime sıkı sıkıya bağlıyım” dedi.
Cumhurbaşkanı, yeni Savunma Bakanını tanıdığını ve Bulgaristan’ın NATO Daimi Temsilcisi olarak Zakov’un çok iyi çalışmalarına aşina olduğunu da sözlerine ekledi.
Radev, Bulgaristan’ın savunma politikasının, bakanın kim olduğuna bakılmaksızın ülkenin çıkarlarını korumasını ve belirli sonuçlar elde etmesini bekliyor.
Bulgaristan’ın Ukrayna’ya askeri destek sağlayıp sağlayamayacağı sorusuna Radev, böyle bir kararın hükümete ait olduğunu ve kabinenin böyle bir karar vermesi halinde Parlamentonun onayına ihtiyacı olacağını söyledi.
Radev, “Bu utanç verici kardeş katliamı, insanları öldüren, ciddi kayıplara ve acılara yol açan bu savaş yaptırımı hak ediyor ve tüm Avrupa ve dünya bunun etrafında birleşiyor” dedi.
Yanev, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını “savaş” değil “müdahale” olarak adlandırmasının ardından tepki çekmiş ve görevden alınmıştı.

Kaynak: https://www.bta.bg/en/Ukraine/229147-president-radev--%22stefan-yanev-was-a-successful-prime-minister--but-i-expected-m (Erişim Tarihi: 02.03.2022)

Bu içerik 01.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.