Cumhurbaşkanı Milanović, yaptığı açıklamalar ile ülkenin uluslararası alandaki itibarını zedeliyor

ResimHırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hırvatistan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini koşulsuz bir şekilde desteklediğini ve Brüksel’deki NATO daimi temsilcisine de bu iki ülkenin üyelik başvurularını kabul etmesi konusunda talimat verdiğini söyledi.

Grlic Radman, Hırvat Radyosu’na verdiği demeçte de “Geçen hafta sonu Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayrı resmi Toplantısı’nda, Hırvat hükümeti adına o ülkelere açıkça ve koşulsuz bir şekilde destek verdiğimizi söyledim” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve bunun sonucunda dünya uluslararası düzeninin yeniden yapılanması nedeniyle, bu iki tarafsız ülkenin kendi güvenliklerini NATO ittifakında aramaya karar verdiğini hatırlattı.

Grlić Radman, İsveç ve Finlandiya’nın başvuru taleplerini kabul ettikten sonra, anlaşmanın sağlanması için her şeyin NATO üyesi ülkelerin parlamentolarına bağlı olduğunu söyledi. Brüksel’den Zagreb’e gelecek olan bu anlaşmayı da Hırvat Parlamentosunun onaylayacağından kesinlikle eminim, dedi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç’in söz konusu ülkelerin Bosna Hersek’teki seçim yasası değişene kadar Hırvatistan’ın NATO’ya katılımı engellemesi gerektiği yönündeki açıklamaları hakkında da bunların “şantaj” olduğunu ve bunun “Avrupa’ya yakışmayan bir davranış” olduğunu söyledi.

Bu bir şantajdır ve bu iki sürecin birbirinden ayrılması gerekir. Hırvat halkının hakları şantajla değil, yasal mekanizmalar, siyasi ve diplomatik çabalarla gerçekleştirilmektedir (…) Cumhurbaşkanı Milanoviç yaptığı açıklamalarla ülkemizin uluslararası alandaki itibarını zedelemekte ve ulusal çıkarlarımızı tehlikeye atabilecek siyasi zararlar vermektedir.

 
Bu içerik 18.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 68 kez okundu.