Cumhurbaşkanı, Avro Bölgesi’ne girişin gecikmesi nedeniyle geçici kabineye yöneltilen eleştirileri reddetti

ResimCumhurbaşkanı Rumen Radev, Bulgaristan’ın Avro Bölgesi’ne girme yolunda kaydettiği ilerlemenin duraklamasından ötürü atadığı geçici hükümetin sorumlu olduğu yönündeki eleştirileri reddetti. Radev gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin “Son parlamentoda Avro Bölgesi’ne giden yolu açacak yasa tasarılarını kabul etmeyen partilerin siyasi irade eksikliğini telafi edemeyeceğini” söyledi.

Ayrıca Maliye Bakanı’nın Bulgaristan’ın Avro Bölgesi’ne girişiyle ilgili son durumun ne olduğunu defalarca söylediğini belirtti. “Size şunu söyleyebilirim ki geçici hükümet Avro Bölgesi’ne giriş yolunda şimdiye kadar kaydedilen en büyük ilerlemeyi kaydetti: Avrupa Komisyonu’nun ve tüm Avro grubu ülkelerinin desteğiyle Avro madeni paralarının üretimine ilişkin memorandumu imzaladı.” dedi.

Radev ayrıca “enflasyonun büyük ölçüde önceki hükümetin kararlarından kaynaklandığını ve bizim Avro Bölgesi’ne katılmamızı engellediğini” söyledi. Bu kararların ne olduğu konusunda ise ayrıntı vermedi. Avro Bölgesi’nin üyelerine sağladığı avantajlar konusunda insanları ikna etmenin önemli olduğunu da sözlerine ekledi: “Tüm reformların, beceriksiz siyasi kararların veya yolsuzlukla motive edilen kararların bedelini halk ödediği için çok sayıda insanın şüpheleri var.”

Bulgaristan 2024 yılının başından itibaren Avro Bölgesi’ne katılmayı planlıyordu ancak 17 Şubat 2023 tarihinde Maliye Bakanı Rositsa Velkova, ERM II taahhütlerini ve enflasyon kriterini henüz yerine getirmediği için Bulgaristan’ın Avro Bölgesi’ne kabul edilmeyeceğini söyledi.

Bu içerik 21.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 58 kez okundu.