Çipras, Gümülcine’deki konuşmasında azınlığa da mesaj verdi

SİRİZA Başkanı Aleksis Çipras, Gümülcine’de gerçekleştirdiği konuşmasında azınlığa yönelik mesajlar da verdi.

Resim

Ana muhalefet partisi SİRİZA’nın Başkanı Aleksis Çipras, Rodop ili ziyaretine 11 Kasım Perşembe günü Yassıköy’den başladı. Burada kendisini karşılayan vatandaşlara hitap eden Çipras, daha sonra Gümülcine’ye geçti. Şehir meydanında gençlerle sohbet eden Çipras, akşam saatlerinde ise Gümülcine Belediyesi’ne bağlı Müzik Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte bir konuşma yaptı.

Çipras Gümülcine’deki konuşmasında azınlık konularına da değindi. Trakya Bölgesi’nin milli ve kültürel açıdan önemli bir bölge olduğunu söyleyen SİRİZA lideri, kayda değer kalkınma imkanlarına sahip olduğunu da belirtti.

Parti olarak önceliklerinin Müslüman azınlığın haklarını koruyacak ve yasalar önünde eşitliği güçlendirecek demokratik reformları desteklemek olduğunu söyleyen Çipras, “Desteklediğimiz bu reformlar geçmişte yapılan büyük ve önemli yanlışları düzelteceği gibi, aynı zamanda Yunan vatandaşlarını ilgilendiren konularda Türkiye’nin kabul edilemez müdahalelerini de geçersiz hale getirecektir.” diye konuştu.

SİRİZA iktidarında müftülüklerle ilgili değişiklikleri hayata geçirdiklerini ve müftülük kurumunu çağdaşlaştırdıklarını savunan Çipras, şeriat hukuku ile medeni hukuku seçme hakkını getiren düzenlemeyi de hayata geçirdiklerini söyledi.

İskeçe’deki azınlık lisesini altyapı olarak desteklediklerini ve yeni sınıflar eklediklerini hatırlatan Çipras, aynı zamanda devlet anaokullarında azınlık çocuklarının ana dilini bilen öğretmenlerin görev yapması için düzenleme yapıldığını ve ilk adımın atıldığını belirtti. Çipras, “Ancak Miçotakis hükümeti bu uygulamayı durdurdu.” diye konuştu. Bu reformlara rağmen eğitim alanında atılması gereken adımlar olduğuna dikkat çeken Çipras, Türkçenin seçmeli ders olacağı yeni devlet okullarının yapılması gerektiğini savundu. Çipras, mevcut azınlık okullarının fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve araç gereç olarak da takviye edilmesi gerektiğini kaydetti.

Çipras, “Devlet anaokulları azınlık öğrencilerinin özel ihtiyaçlarına cevap vermeli. Böylelikle azınlığın devlet anaokullarını kucaklaması sağlanabilir. Aynı zamanda özel anaokullarının açılması için ilgili yasal mevzuat net bir şekilde uygulanmalı. Bu da çok önemli.” ifadelerine yer verdi.

Mümkün olan en kısa zamanda vakıflarda seçimlerin yapılması gerektiğini belirten Çipras, vakıf yönetimlerinin şeffaf ve verimli olması gerektiğini vurguladı. Müftü seçimiyle ilgili olarak da bundan sonraki müftülerin azınlık toplumuyla yapılacak istişare sonucunda belirlenmesinin ve azınlıktan kabul görmesinin önemine değindi. “Bu reformlar sadece Müslüman hemşerilerimizi ilgilendirmiyor” diye konuşan Çipras, “Bu değişiklikler herkesi ilgilendiriyor. Bunlar, Yunan devletinin dayandığı temel değerlerle ilgili. Yunan vatandaşları olarak 21. yüzyılda sahip olmamız gereken barışçıl yaşam ve çok kültürlülükle ilgili değerlerimizle ilgili konular.” ifadelerini kullandı. Göç ve mülteci sorununa da değinen Çipras, “Bu sorunu komşularımızla çatışma halinde değil, sadece işbirliği ile aşabiliriz. Bu nedenle Türk liderliğinin çatışma ortamına yatırım yapmasının bir sonuç getirmeyeceğini anlaması önemli.” dedi.

Çipras, göçmen sorunuyla ilgili olarak 2015 – 16 döneminde AB’nin yardımıyla sağlanan diyalog sürecinin yeniden tesis edilmesi gerektiğini savundu.
 
Kaynak: https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=11966  (Erişim tarihi, 15.11.2021)

Bu içerik 12.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 185 kez okundu.