Çinli CRBC, Karadağ Otoyolu’nun bir sonraki kısmını inşa etmek istiyor

Resim
Karadağ'da seçimleri kaybeden hükümet, Çarşamba günü, China Road ve Bridge Corporation'ın Karadağ şubesinin, Bar-Boljare Otoyolu’nun ikinci ve üçüncü bölümünün inşasıyla ilgilendiğini doğruladı.
Çarşamba günü yayınlanan bir hükümet raporuna göre, görev süresi sona eren Maliye Bakanı Aleksandar Damjanovic ve CRBC yetkilisi Hei Shiquiang, otoyolun ikinci ve üçüncü fazlarının inşasında potansiyel işbirliği hakkında görüşmek üzere 3 Temmuz'da bir araya geldi. Yapılan açıklamada “Çinli şirket, özel-kamu ortaklığı modeliyle iki bölümün inşa edilmesini önerdi. CRBC detaylı çalışmalar yürüttü, ticari çalışma, çevre koşulları, genel şartlar taslağı ve otoyolun sonraki iki bölümü için teknik teklif hazırladı” denildi.
Bar-Boljare Otoyolu, Adriyatik kıyısından Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a uzanacak daha büyük bir otoyolun Karadağ ayağını oluşturuyor. Geçen Temmuz ayında açılan 41 kilometrelik ilk etap, yüzde 85'i Çin Exim Bank'tan alınan 810 milyon dolarlık krediyle CRBC tarafından inşa edildi. İlk aşamanın Kasım 2019'da bitmesi gerekiyordu, ancak teknik sorunlar ve COVID-19 salgını nedeniyle tamamlama üç kez ertelendi.
20 Temmuz 2022'de Sermaye Yatırımları Bakanlığı, Matesevo'dan Andrijevica'ya uzanan 23,5 kilometre uzunluğundaki ikinci fazın muhtemelen yaklaşık 552 milyon avroya mal olacağını söyledi ve finansman için Avrupa bankalarıyla müzakere edildiğini ekledi. Ancak Çarşamba günü bakanlık sekreteri Admir Sahmanovic, ülkedeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle bu müzakerelerin askıya alındığını söyledi.
Karadağ'da erken seçimler 11 Mayıs'ta yapıldı, ancak ülke hâlâ resmi sonuçların onaylanmasını ve yeni hükümeti kurma müzakerelerinin başlamasını bekliyor. Sahmanoviç, “Uluslararası finans kuruluşlarıyla müzakerelere başladık ve 200 milyon avroluk hibe ve yüzde 1 kredi faizli 300 milyon avroluk kredi düzenlemesi için yola çıktık. Bu prosedürü bir şekilde hızlandırmak için Avrupa Komisyonu'na çok sayıda acil talep gönderdik” dedi.

Bu içerik 12.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 33 kez okundu.