“Çin’in Saraybosna Büyükelçiliği’nden Radiosarajevo için: Christian Schmidt’in meşruiyetini tanımıyoruz.”

Resim
Çin’in Bosna-Hersek Büyükelçiliği, Yüksek Temsilciler Dairesi’ne gönderilen diplomatik bir notada, Çin tarafınca yeni bir Yüksek Temsilci (Christian Schmidt) atanmasının meşru olmadığının düşünüldüğü belirtildi.
Bu bilgi, Bosna-Hersek’deki Çin Büyükelçiliği tarafından Radiosarajevo.ba portalı için doğrulandı.
Açıklamada “Çin ve Rusya tarafından BM Güvenlik Konseyi’nde önerilen Yüksek Temsilci atanmasına ilişkin karar taslağının kabul edilmediği göz önüne alındığında” ifadesine yer verilmektedir.
Aynı şeyin daha önce Rusya’nın Bosna-Hersek Büyükelçisi Igor Kalabukhov tarafından da teyit edildiği hatırlanmalıdır. Büyükelçi, Rusya’nın, Yüksek Temsilci’nin yasallığını ve meşruiyetini tanımadığını ve kendisi ile işbirliği yapmayacaklarını söyledi. Ülke daha önce BM Güvenlik Konseyi’nden Bosna-Hersek Yüksek Temsilciliği görevinin ve ofisinin (OHR) 31 Temmuz 2022’de kaldırılmasını isteyen karar taslağının oylanmasını istemişti.
Soykırımın inkârını ve savaş suçlularının yüceltilmesini yasaklayan Bosna-Hersek Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikler nedeniyle Özerk Sırp Cumhuriyeti siyasi temsilcileri, Parlamento, Bakanlar Kurulu ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı’nın çalışmalarını boykot etme kararı aldı. Avrupa Birliği yetkilileri bu duruma tepki gösterdi ve bunun kabul edilemez olduğunu belirttiler.
Bu karar kritik konulara da yansıdı, nitekim Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetlerine ait helikopterlerin Hersek’teki yangını söndürmek için devreye girmesi engellendi. Karar için Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı’nın üç üyesinin de onayı gerekmiş ve Željko Komšić ile Šefik Džaferović onay oyu verirken; Milorad Dodik bugüne kadar herhangi bir oylama yapmadı.
 
Bu içerik 17.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 218 kez okundu.