Çevre Bakanı: Bulgaristan’ın enerji güvenliğini garantilemek için kömüre alternatif olacak kaynaklar gerekli

ResimGeçici Çevre Bakanı Rositsa Karamfilova salı günü Bulgaristan ulusal televizyonuna yaptığı açıklamada hem enerji hem de ulusal güvenliği sağlamak için kömürle çalışan elektrik santrallerinin alternatiflerine sahip olmanın önemli olduğunu söyledi.

Bakan, parlamentonun bakanlar konseyini Ulusal Canlanma ve Toparlanma Planındaki (NRRP) karbondan arınma ve emisyon azaltımı için belirlenen son tarihi yeniden müzakere etmeye çalışması için görevlendirmesi hakkında konuştu. Karamfilova’ya göre Bulgaristan’ın Avrupa Komisyonu’nu (AK) önerdiği tedbirlerin uygulanabilir olduğuna ikna etmesi gerekiyor. Ayrıca bu önlemlerin Enerji Bakanlığı tarafından önerilmesi gerektiğine inanıyor. Uzmanların ve bakanların düşüncesinin, alternatifsiz enerji kaynaklarının kapatılmaması gerektiği yönünde olduğunu da sözlerine ekledi.

Karamfilova, Bulgaristan’ın “ara hedefleri” yeniden müzakere etmeye çalışacağını, çünkü her yıl emisyonları azaltmak için belirli taahhütlerde bulunulduğunu açıkladı. Geçen yılki enerji krizi nedeniyle, 2022 hedeflerinin gerçekleşmediğini belirtti. Bakan, hedefin AK’yi ara hedeflere ulaşmadaki başarısızlığa rağmen genel uygulamada iyi yönde olduğumuza ikna etmek olduğunu söyledi.

Çevre bakanı, karbonsuzlaştırmaya uzun vadeli bir alternatif bulmak için önlemlerin aşamalı olarak uygulanması gerektiğine inanıyor. Her şeyin en ince detayına kadar hesaplanması gerektiğini - tesisler ne zaman kapanacak, ne zaman açılacak, ne kadara mal olacak- söyledi. Karamfilova, bunun çevre, sosyal politika, sağlık ve ekonomiyi de kapsadığını açıkladı.

Karamfilova, NRRP’deki karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine yönelik daha önce verilen taahhütlerle ilgili olarak ise ‘net, somut ve tutarlı bir eylem planı olmadan bir taahhüt verildiğinde, bugünkü duruma düşeriz’ dedi.

Bu içerik 31.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 102 kez okundu.