Çekirdek enflasyon yeni bir tarihi rekor kırdı, ancak büyüme yavaşlıyor: Arnavutluk Merkez Bankası “frenleyecek” mi?

Çekirdek enflasyon, Ekim ayında art arda dokuzuncu kez yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Arnavutluk Merkez Bankası verilerine göre, bu gösterge Eylül ayındaki %8,44’ten %8,61’e ulaştı. Ancak madalyonun olumlu tarafı, bu göstergenin büyüme hızının önemli ölçüde yavaşlamış olmasıdır. Aylık 0,17 puanlık artış, bu yıl kaydedilen en düşük enflasyon artışı olmuştur.
Resim
Çekirdek enflasyon, Arnavutluk Merkez Bankası’nın para politikasının karar verme sürecinde önemli ağırlığa sahip ana göstergedir. Bu gösterge, başta gıda ve enerji ürünleri olmak üzere doğası gereği yüksek oynaklığa sahip ürünleri hariç tutarak, ekonomideki fiyat değişimini ölçer.

Çekirdek enflasyon, özellikle para politikası karar verme sürecinde de önemli bir göstergedir çünkü toplam enflasyonu arz şoklarının veya kısa vadeli etkiye sahip diğer faktörlerin etkilerinden arındırma eğilimindedir. Talep faktörlerinden ve dolayısıyla para politikasından etkilenen enflasyonun en istikrarlı bölümünü temsil eder.

Ekim ayı boyunca çekirdek enflasyon artışındaki yavaşlama, Arnavutluk Merkez Bankası’nın parasal normalleşme hızını bir şekilde yavaşlatabileceğine dair umutları artırıyor. Para politikası kararları almak amacıyla Denetleme Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 21 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

Kasım ayı için bile temel enflasyonun istikrar eğilimi göstermesi, temel faiz oranında daha küçük bir artış için alan yaratabilir.

Kasım ayı başında Arnavutluk Merkez Bankası, temel faiz oranında art arda üçüncü kez 0,5 puanlık artış uygulayarak bu göstergeyi 2013’ten bu yana en yüksek seviye olan %2,75’e çıkardı.

Faiz oranlarındaki hızlı yükseliş finans piyasalarını endişelendiriyor. Arnavutluk Merkez Bankası’nın hareketleri, Arnavutluk hükümetinin tahvil ve tahvil getirilerinde hızlı bir şekilde izlendi. Bu durum, devlet için borçlanma maliyetini artırmış, ancak aynı zamanda mali piyasa üzerinde diğer etkilerin zincirleme reaksiyonuna da neden olmuştur.

Faiz oranlarındaki hızlı artışın etkilerine bakıldığında, hükümet, borç alanlar ve finans kurumlarının bir nebze olsun rahatlayarak parasal normalleşme hızını az da olsa yavaşlatacağı görülüyor.

Ancak Arnavutluk Merkez Bankası, bu aşamadaki ana riskin yüksek enflasyon olduğunu defalarca ifade ederek, faiz oran artışını ancak enflasyonist “fırtına” sakinleşme belirtileri gösterdiğinde yavaşlatacağını ima etti. Çekirdek enflasyondaki yavaşlama iyi bir ilk alamet olabilir, ancak önümüzdeki aylarda daha fazla teyit gerektirecektir.

Bu içerik 16.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.