Çek Cumhuriyeti'nin Kosova Büyükelçisi Pavel Bilek ile özel röportaj: “AB'nin Çek Cumhuriyeti Dönem Başkanlığı döneminde, Kosova`ya yönelik vize serbestisi olacak mı?”

Resim

Çek Cumhuriyeti'nin Kosova Büyükelçisi Pavel Bilek, verdiği özel röportajda, Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı sırasında ülkesinin önceliklerinden bahsetti. Büyükelçi Bilek, Kosova'ya yönelik vize serbestisinin sağlanması Çek Cumhurbaşkanlığı'nın ana gündem maddesi olduğunu söyledi.
"AB Konseyi'nin tüm çalışma organlarında bu görüşü bildirmeye hazırız. Ancak bu konudaki kararın üye ülkelerin elinde olduğunu hatırlatmak isterim. Ancak yine de Kosova liderlerinin önemli bir rol üstlendiklerini düşünüyorum. AB`ye üye ülkelerle Kosova hakkındaki soru işaretlerini görüşmeye devam etmeli ve onları ikna etmek için somut argümanlar sunmalılar.” dedi.
Büyükelçiye göre, Avrupa Birliği Konseyi Çek Cumhuriyeti Dönem Başkanlığı, tüm Avrupa'nın Ukrayna'daki Rus saldırganlığının sonuçlarıyla karşı karşıya olduğu çok zor bir dönemde başlıyor.
"Bu karmaşık işlerle uğraşmak kesinlikle Batı Balkanlar'ı unuttuğumuz anlamına gelmiyor. Bu bölge elbette, Çek Cumhurbaşkanlığı'nın dış ilişkilerde bir önceliğidir. Cumhurbaşkanlığı, Batı Balkanlar'ın AB'deki üyelik sürecini daha da destekleyecektir. Aynı zamanda, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerini başlatmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

 

Bu içerik 16.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 136 kez okundu.