Caferoviç: Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić, Dodik’in Bosna-Hersek’in anayasal düzenine yönelik saldırısına sponsor görevi görüyor

Resim

Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç bugün yaptığı açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi’nin ülkenin devlet mülkiyetine ilişkin kararlarına itiraz ettiği açıklamaları hakkında, bu ifadelerin Bosna-Hersek’in iç işlerine doğrudan müdahale anlamına geldiğini belirtti.
Vučić'in açıklamalarına istinaden, Bosna-Hersek’in egemenliğine ve iç işlerine müdahale ederek Sırbistan’ın Dayton Barış Antlaşması kapsamındaki yükümlüğünü kendisi ihlal etmiştir. Bosna-Hersek’e ve Dayton Barış Antlaşmasına saydı duyduğunu iddia eden herkes, ülkenin Anayasa Mahkemesi’ne ve onun kararlarına saygı göstermelidir.
Caferoviç, “Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi, kararlarıyla devlet mülkiyeti ile ilgili sorulara yanıt vermiştir ve Bosna-Hersek’teki veya ülke dışındaki herkesin bu kararlara saygı duyması zorunludur.” dedi.
Caferoviç, Sırp Cumhuriyeti Entitesi makamlarının anayasaya aykırı bir şekilde yasa yoluyla tek taraflı olarak devlet mülküne el koyma yönündeki mevcut girişiminin anayasal düzene ve Dayton Antlaşmasına doğrudan bir darbe olduğunu söyledi.
Cafeoviç “Bütün bunlar, iktidarı devletin yargısından çekip alma girişimiyle birlikte, SNSD Partisi lideri Milorad Dodik’in önderlik ettiği ayrılıkçı bir projenin parçasıdır. Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın, Sırp Cumhuriyeti Entitesi taraftarlarının devlet mülkiyeti konusundaki anayasaya aykırı hareketlerini destekleyen kişi olarak ve Dodik’in Bosna-Hersek’in anayasal düzenini ve istikrarını baltalamaya yönelik faaliyetlerinin sponsoru olarak kendisini empoze etmeye çalıştığı açıktır.” diye sözlerine son verdi.

Kaynak: https://ba.n1info.com/vijesti/dzaferovic-vucic-kao-sponzor-dodikovog-udara-na-ustavni-poredak-bih/ (Erişim tarihi, 08.02.2022)

Bu içerik 08.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.