Büyüme 2022'de tahminleri aştı

ResimYunanistan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) 7 Mart Salı günü yayınladığı verilere göre, Yunanistan ekonomisi 2022'de üst üste ikinci kez Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde performans sergileyerek %5,9'luk bir büyüme oranı elde etti. Eurostat'ın geçici verilerine göre büyüme oranları Euro Bölgesi'nde %3,5, Avrupa Birliği'nde ise %3,6 olarak gerçekleşti.

Hükümetin bütçeye göre tahmini ise %5,6'lık bir büyüme oranıydı. Bu rakamlara göre, bu yılki büyümenin de bütçe tahmininden daha iyi performans göstermesi bekleniyor. Bütçe %1,8'lik bir oran öngörürken, sonunda %2'nin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Yunanistan Ulusal Bankası tarafından yapılan bir analize göre; 2022 büyüme sonucundan 2023'teki gayri safi yurtiçi hâsıla artışına ima edilen pozitif aktarım etkisi, yıllık bazda +%1,5'e revize edildi. %0,9'luk önceki tahmin, 2023'te yıllık bazda %2'den daha yüksek bir GSYİH büyüme olasılığının arttığını gösteriyor.

%5,9'luk büyüme oranı, 3. Çeyrek için önceki %2,8'lik tahmine kıyasla şimdi %4,4 büyüdüğü tahmin edilen GSYİH verilerinin revizyonunu takip etti. ELSTAT, Aralık 2022 tarihli bir önceki tahminde bulunmayan Enerji Geçiş Fonu gelirlerine ilişkin rakamların dâhil edildiğini kaydetti. Bu kapsamda Enerji Dönüşüm Fonu gelirlerinin entegrasyonunun olumlu etkisinin kısmen veya tamamen tersine çevrilmesi mümkündür.

ELSTAT verilerine göre dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre büyüme oranı %5,2 oldu. Bununla birlikte, GSYİH büyümesine ilişkin niteliksel verilerin tümü olumlu yönde ilerlemiyor. Yatırımlarda önemli bir artış oldu ancak tüketim hala başrolde ve dış denge açığındaki artış endişe verici.

Bu içerik 08.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 113 kez okundu.