Büyükelçi Sadık Babür Girgin: Bosna-Hersek'in istikrarı Türkiye için çok önemlidir

Resim
Türkiye'nin Bosna-Hersek Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki ilişkiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi üyeleri arasında yoğun bir diyalog yürütüldüğünü belirten Girgin, Erdoğan'ın bir önceki Başkanlık Konseyi döneminde Bosna-Hersek'i iki kez ziyaret ettiğini ve Bosna Hersek’in önceki Başkanlık Konseyi üyelerinin de Türkiye'yi iki kez ziyaret ettiklerini söyledi.
Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki insani ilişkiler konusunda da, Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından gösterilen dayanışmayı örnek verdi. "Halk düzeyindeki ilişkilere baktığımızda, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi dolayısıyla şubat ve mart aylarında tüm Bosna Hersek halkı seferber oldu. Bu da halkın Türkiye'ye olan ilgisini gösteriyor," diye vurguladı.”
İki ülkenin ticari ilişkilerine de değinen Girgin, bu konuda Serbest Ticaret Anlaşması’nın büyük bir etkisi olduğunu hatırlattı ve ticaret hacminin yaklaşık bir milyar dolara ulaştığını belirtti.
 
Girgin, Türkiye'nin Bosna-Hersek'e olan yatırımlarının salgın döneminde de hız kesmediğini ve Ziraat Bankası'nın Bosna-Hersek'te kurulan ilk yabancı sermayeli banka olduğunu söyledi.
Ayrıca Türkiye'nin dünyanın en önemli turistik destinasyonlarından biri olduğunu hatırlatarak, Türkiye'den Bosna-Hersek'e de çok sayıda turist geldiğini ve bu alandaki işbirliğinin artacağını öngördüklerini belirtti.
Türk Büyükelçi, "Kültürel benzerlikler ve ortak tarih burada büyük bir rol oynuyor ve vizesiz seyahat imkânı da bunu artırıyor. Geçen yıl kimlikle seyahat sürecini başlattık ve bu süreç devam ediyor, henüz uygulanmadı, Bosna-Hersek'in bu konuda çalışmalar yapmasını bekliyoruz" dedi.
Bosna-Hersek'in hem kış hem de yaz turizmi için imkânlar sunduğunu belirten Girgin, Türkiye'den Bosna-Hersek'e haftada 41 uçuşun düzenlendiğini, başta Türk Hava Yolları (THY) ve AnadoluJet'in bu uçuşları gerçekleştirdiğini ifade etti.
Büyükelçi, iki ülke arasında devlet düzeyindeki ilişkilerini çok iyi olarak değerlendirdi ve bu ilişkilerin etkili bir şekilde ilerlemesini ve gelişmesini istediklerini belirtti.
"Türkiye için Balkanlar’ın ve Bosna-Hersek'in istikrarı, barışı, huzuru ve refahı çok önemlidir, çünkü Türkiye bölgenin bir parçasıdır. Bu bölgedeki toprak bütünlüğünün korunması Türkiye için vazgeçilmez bir meseledir. Bunu her fırsatta ifade ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Srebrenica Soykırımı'nı anma vesilesiyle ilettiği mesajda bunu vurgulamıştı. Aynı gün TBMM’de bulunan altı parti bu konudaki görüşlerimizi ve tutumumuzu bir kez daha ortaya koyan bir deklarasyona imza atmıştı" dedi.
Türkiye'nin ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgulayan Girgin, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri ile eğitim ve teçhizat alanında işbirliği yaptıklarını söyledi.

Bu içerik 02.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 22 kez okundu.