Büyükelçi Hill: “Sırbistan kuşaklar arası bir seçimle karşı karşıya”

Resim

ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Christopher Hill, bu ayın başında sosyal medya hesabında “batılı değerler”den bahseden, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Sırbistan'ın ABD Büyükelçisi Marko Djuric ve Pink TV sahibi Zeljko Mitrovic'in de yer aldığı bir video yayınlamıştı.

Pek çok tepkiye yol açan video, en çok "Gücü elinde tutanlar ve Rus propagandasının destekçileri nasıl Sırbistan'da Batılı değerlerin savunucuları olabilir?" şeklinde eleştirilmişti.

Bunun üzerine Nova.rs, ABD Büyükelçisi’ne “Bağımsız medya ve yabancı paralı askerler, CIA işbirlikçileri dedikleri gazeteciler de dahil olmak üzere muhalif  fikirleri hedef alan hükümet yetkilileri nasıl olur da  Batı değerlerin savunucuları olur” diye sordu. Ayrıca videoda Rus nüfuzunu destekleyen televizyon kanalının sahibi Mitroviç'in yer alması hakkında da açıklama yapması istendi.

Hill, verdiği yazılı yanıtta Sırbistan'ın kuşaklar arası bir seçimle karşı karşıya olduğunu söyledi ve “Avrupa topluluğunun eşit bir üyesi olarak tamamen Batı’ya entegre olup gelişmek mi, yoksa emperyal büyüklük sanrıları gören bir Rus diktatörün onu dizginlemeye devam etmesine izin vermek mi?” sorusunu sordu.

Büyükelçi, bunun Sırbistan'ın Avrupa'da hak ettiği yeri nihayet güvence altına alması için bir fırsat olduğunu söyledi ve Rusya'nın sunduğu tek şeyin ekonomik bağımlılık ve temel insani değerlere ihanet olduğunu kaydetti.

Hill ayrıca Sırbistan'ın ilerlemesini önemsemesi nedeniyle Sırbistan'ın batı yönelimi meselesinin siyasetin ötesine geçtiğine inandığını söyledi.

Büyükelçi, yabancı bir diplomat olarak Sırbistan'ın iç siyasetine karışmaya hakkı olmadığını kaydetti. Ancak Sırbistan’ın Batılı bir ülke olduğunu, Batı’ya yönelimin avantajlarının artık somut olduğunu ve Sırbistan için mümkün olan en iyi geleceğin Avrupa'da olduğunu ısrarla söylemeye devam edeceğini belirtti.

Ayrıca Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Christopher Hill Salı günü Belgrad'da ikili ilişkiler ve Kosova'daki durumu görüştüler. Vucic, Instagram hesabında büyükelçi Christopher Hill ile Sırbistan-ABD siyasi ve ekonomik ilişkilerinin daha da geliştirilmesi hakkında dürüst ve açık bir konuşma gerçekleştirdik diye yazdı. Vucic Sırbistan'ın uluslararası konumu ve Priştine ile diyaloğu hakkında görüştüklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak:https://n1info.rs/english/news/ambassador-hill-serbia-facing-a-generational-choice/ (Erişim tarihi, 10.08.2023)

Bu içerik 09.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.