Bulgarlar Birleşik Krallık’ta ikamet etmeye devam edebilecek mi?

30 Haziran 2021'e kadar İngiltere İkamet Programı kapsamında ikamet ve geçici ikamet izni almak için başvuru yapan Bulgaristan vatandaşlarının ülkede ikamet etme, sosyal yardım ve hizmetlere erişim hakları İngiliz makamları başvurularıyla ilgili cevap verene kadar devam edecek. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Birleşik Krallık bu ayın başında İkamet Programı kapsamında ikamet ve geçici ikamet izni almak için başvuru tarihinin sona ermesinden sonra bir mektupla bu konuyla ilgili bilgi paylaşımında bulundu. İkamet izni başvurusunun değerlendirilmesi sırasında Bulgaristan vatandaşları ve diğer Avrupa Birliği (AB) vatandaşları, başvuru belgelerini sunarken aldıkları sertifika ile Birleşik Krallık ’ta ikamet etme haklarını kanıtlamak zorunda kalacaklar. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren bu belge ülkeye giriş için de geçerli olup, sınır kontrol makamlarına ibraz edilmesi gerekmektedir. İkamet Programına başvurdukları kimlik belgesinden farklı olduğu takdirde onların ülkeden ve ülkeye seyahat ettikleri kimlik belgesi elektronik profillerine (UK Visas and Immigration account) girilmelidir. Aksi takdirde sınır kontrol yetkilileri ikamet durumunu kanıtlamak için ek bir kontrol yapabilir ve bu durum yolcunun gecikmesine neden olabilir.

İkamet Programı kapsamında ikamet ve geçici ikamet izni alan Bulgaristan vatandaşları, 31 Aralık 2025 tarihine kadar kimlik kartı ile Birleşik Krallık’a seyahat edebilirler.
1 Ocak 2021'den itibaren oturma izni veya geçici oturma iznine sahip olmayan Bulgaristan vatandaşları, 6 aya kadar kısa süreli konaklamalar için İngiltere'ye vizesiz girebilir ve kalabilirler. Bu süre zarfında vatandaşlarımız ülkeye turizm, toplantı ve konferans, kısa süreli kurslara katılım amaçlı birçok kez girebilecek, ancak kalıcı olarak yaşayamayacak, çalışamayacak veya kamu fonlarına erişemeyecekler.

Çalışmak, eğitim görmek veya Birleşik Krallık’a yerleşmek için 6 aydan daha uzun bir süre ikamet etmeyi planlayan, oturma izni veya geçici oturma iznine sahip olmayan Bulgaristan vatandaşları, vize başvurusunda bulunmak zorunda kalacaklar.

Bu içerik 06.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 100 kez okundu.