Bulgaristan ve Türkiye sınır bölgelerine 34 milyon avronun üzerinde yatırım yapacak

2021-2027 dönemi için Interreg - IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı taslağına göre, önümüzdeki yedi yıl içinde Bulgaristan ve Türkiye'nin sınır bölgelerine 34,4 milyon avronun üzerinde yatırım yapılacak. Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı, Avrupa Komisyonu’nun onayına sunulmadan önce kamuoyunda tartışılmak üzere taslağı yayınladı. Bakanlık, sınır bölgesinin iş ve güvenliğinin programın ana önceliklerinden olduğunu söyledi.
Kaynakların yaklaşık 2 milyon avrosu iki ülkenin önceden belirlediği, sınırın her iki tarafındaki kolluk kuvvetlerinin yasadışı göçü ele alma kapasitesinin güçlendirilmesi ile ilgili stratejik bir projeye ayrılacak. Proje kapsamında Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Haskovo, Burgaz ve Yambol bölge müdürlükleri ile Türkiye'nin Edirne ve Kırklareli illerindeki kolluk kuvvetleri ortak çalışacak.
Binaların enerji verimliliği için küçük ve orta ölçekli işletmelerin projelerine 7,6 milyon avronun üzerinde bütçe tahsis edildi. Bu yatırımlar, işletmelerin enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olacak. Kaynaklar ayrıca teknolojik modernizasyon ve döngüsel ekonomiye geçişin yanı sıra know-how’ların değişimi için gerekli olan faaliyetlere gidecek.
Sınırın her iki tarafında entegre sosyal, ekonomik ve ekolojik yerel kalkınma, kültür, doğal miras, sürdürülebilir turizm ve güvenliği teşvik eden ortak projeler için 24,8 milyon avronun üzerinde bütçe ayrılması planlanıyor.
Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, önümüzdeki planlama döneminde Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının Yönetim Otoritesi işlevlerini yerine getirmeye devam edecek. 21 Şubat'ta programın nihai hali hakkında halka açık bir tartışma yapılacak.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/NW/id/2566645 (Erişim Tarihi: 02.02.2022)

Bu içerik 02.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.