Bulgaristan ve Sırbistan enerji kaynaklarını garanti altına almak için çalışacak

Resim

Bulgaristan ve Sırbistan Ulaştırma Bakanları Hristo Aleksiev ve Tomislav Momiroviç, Sofya’da Bulgaristan kömürünün Sırbistan’a taşınması, Tuna Nehri’nin derinleştirilmesi ve Dimitrovgrad yakınlarında yeni bir intermodal terminalin inşası konularını görüştüler. Ekonomi Politikalarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı olan Hristo Aleksiyev, Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Tomislav Momiroviç ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada Bulgaristan ve Sırbistan’ın yaklaşan kış sezonu nedeniyle enerji kaynaklarını garanti altına almak için çalışacaklarını söyledi. Bakan Hristo Aleksiev şunları ifade etti:
“Bulgaristan’da şu anda ağırlıklı olarak gaz krizi var, Sırbistan’da bu kriz daha çok elektrikle ilgilidir. Bu da Sırbistan’ın santrallerinin gerekli elektriği üretebilmesi ve sağlayabilmesi için yeterli miktarda kömüre ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Görüştüğümüz ana konulardan biri kömür sağlanması ve demiryolu araçlarıyla Tuna Nehri üzerinden taşınmasıdır. Sırbistan’a kömür teslimatları 1 Temmuz itibariyle başladı. Şu ana kadar 62 bin tonun üzerinde kömür taşıyan 62 tren sınırı geçti. Tuna Nehri üzerinde seyir şu anda ciddi şekilde kesintiye uğramış durumda, bu nedenle Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarama ekipmanı sağlama taahhüdünde bulundu”.
Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Tomislav Momiroviç Sırbistan hükümeti adına nehirdeki çalışmaları destekleyebilecek bir teknik önerdiklerini belirtti.
İki ülkenin yetkili makamları, gemi taşımacılığını kolaylaştırmak için henüz ortak eylemler belirlemedi. Bugün Bulgaristan kesiminde 14 kritik bölüm var. Romanya tarafıyla birlikte Bulgaristan, içlerinden en kritik olanları taramaya başladı.
Hristo Aleksiev, Sırbistan’ın Dimitrovgrad kenti yakınlarında intermodal bir terminal inşa etme konusundaki ortak çalışmanın trafiği rahatlatacağını da söyledi:
“Bu proje ile Bulgaristan’da hâlihazırda yapılmış olan Dimitrovgrad’dan demiryolundaki araç trafiğini artırmak istiyoruz ve bu modeli Sırbistan’ın Dimitrovgrad kentinde birlikte uygulamayı düşünüyoruz, böylece trafiği bu yönde daha da rahatlatabiliriz”
Her iki bakan sınır kapılarından geçiş koşullarını iyileştirme konusunda da anlaşmaya vardılar. Sofya’dan Belgrad’a hızlı trenin yeniden başlaması da belirlenen öncelikler arasında yer aldı.

Kaynak: https://bnr.bg/horizont/post/101693363 (Erişim tarihi, 19.08.2022)
Bu içerik 19.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 50 kez okundu.