Bulgaristan ve Romanya Schengen dışında kaldı, Hırvatistan kabul edildi

ResimAB ülkelerinin içişleri bakanları, 2022 yılının ve Çekya’nın dönem başkanlığı altındaki son Adalet ve İçişleri Konseyi Toplantısı’nı Brüksel’de gerçekleştirdi.

Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katılma teklifleri, ülkelerin 25 “kabul” ve 2 “red” oyu kullanmaları ile reddedilmiş oldu. Avusturya hem Bulgaristan’ın hem de Romanya’nın Schengen bölgesine alınmasını veto ederken, Hollanda hükümeti ise Romanya’nın Schengen’e katılımına destek verdi; ancak Bulgaristan’daki insan hakları ihlallerini ve ülkedeki yolsuzlukları gerekçe göstererek bu ülkenin üyeliğine karşı çıktı.

Konsey’in sona ermesinin ardından, Bulgaristan İçişleri Bakanı İvan Demerdzhiev’den, Bulgaristan’ın Schengen üyeliğine karşı olduğunu beyan eden iki ülke ile müzakereleri sürdürdüklerine ilişkin bir açıklama geldi.

Bakan Demerdzhiev, Viyana’nın yapıcı bir diyaloğa hazır olduğuna inandığını; ancak itirazını belirli bir konu üzerinden yapmayan Hollanda’nın tutumunu değiştirmenin zor olduğunu belirtti. Demerdzhiev, bunun siyasi bir durum olduğunu belirterek sözlerini sürdürdü. Demerdzhiev: “Çabalarımız devam edecek, İsveç İçişleri Bakanı ile daha önce görüştük. Kaybedilen bir şey yok, doğru yoldayız” ifadelerini kullandı. Son yıllarda, Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Belçika gibi daha önce Schengen genişlemesine karşı çıkan birçok ülkenin tutumlarını yumuşatması, Bulgaristan ve Romanya’nın olumlu bir sonuç alma şansını artırdığı yönünde değerlendirildi.

Tüm üyelerin desteğini alan Hırvatistan 1 Ocak’tan itibaren Schengen bölgesine dâhil olacak. Bulgaristan ve Romanya’nın başvurusunun reddedilmesi, Avrupa Birliği’ne Hırvatistan’dan altı yıl önce katılan iki ülke için acı bir siyasi yenilgi olarak değerlendirildi.

Bu içerik 08.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 201 kez okundu.