Bulgaristan ve Kuzey Makedonya arasında iyimserlik rüzgarı

18 Ocak'ta Bulgaristan ve Kuzey Makedonya başbakanları arasında Üsküp'te yapılan görüşme, iki yıldan uzun süredir gecikmiş olan bir iyi niyet yaklaşımı ile başladı. Bulgaristan'ın talebi üzerine Kuzey Makedonya tarafından Birleşmiş Milletler Teşkilatına gönderilen yazıda Yunanistan ve Kuzey Makedonya arasında imzalanan Prespa Anlaşması ile yeniden belirlenen ülke adında, coğrafi bölge olarak Makedonya'nın Yunanistan sınırının kuzeyinde bulunan Bulgar bölümüne yönelik hiçbir toprak iddiasının bulunmadığı belirtildi.

Resim

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski: "Bulgaristan, daha uzun olan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti adı yerine kısa olan Kuzey Makedonya adını kabul etti. Her iki adın aynı derecede geçerli olduğu ve Bulgaristan'ın toprak bütünlüğüne ilişkin olmadığı özellikle belirtildi" şeklinde konuştu.

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, 2017 tarihli Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşmasının sonuna kadar uygulandığını görmek istiyor. Bunun için 25 Ocak'ta Sofya'da kurulacak olan beş karma çalışma grubu, 2029 yılına kadar planlanan projelerin uygulanmasını destekleyip izleyecekler. Bu projeler arasında 140 yıldır yapılması beklenen Üsküp-Sofya demiryolu hattının kurulması da yer alıyor. Petkov bu konu ile ilgili olarak "21. yüzyılda iki başkent arasında demiryolu hattının olmaması, akıl almaz bir şey. Ülkelerimizin altyapıları ile ilgili kötü yönetim örneği olan bu duruma son verilmeli" sözlerini kullandı.

 

Bu içerik 19.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.