Bulgaristan ve ABD, yükseköğrenim ve medya okuryazarlığı alanlarında işbirliğini arttıracak

Resim

Yükseköğrenim ve medya okuryazarlığı alanlarında Bulgaristan ve ABD işbirliği artacak. Ayrıca iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 120. yıldönümü de çeşitli faaliyetlerle kutlanacak. Bakanlıktan salı günü yapılan açıklamada, Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Galin Tsokov ile ABD’nin Bulgaristan Büyükelçisi Kenneth Merten arasında yapılan görüşmede bu konunun ele alındığı belirtildi.

Bakan Tsokov, “Hem tecrübe alışverişinde bulunmak hem de önümüzdeki yıllarda Bulgar eğitim sisteminde gerçekleşecek çeşitli değişiklikler için destek almak bizim için çok önemli” dedi. Son yıllarda ABD’deki çeşitli eğitim kurumlarıyla ciddi görüş alışverişinde bulunulduğuna ve Amerikalı öğretmenlerin Bulgar okullarında İngilizce öğrettiğine dikkat çekti. Bakan Tsokov ayrıca yükseköğrenim alanındaki işbirliğinin ve özellikle de Bulgar yüksek lisans ve doktora öğrencilerine Amerikan üniversitelerinde burs sağlayan Fulbright programının önemini vurguladı.

Büyükelçi Merten de Fulbright Komisyonu’nun iki ülke arasında zaman içinde gelişen en iyi işbirliği alanlarından biri olduğuna dikkat çekti. Merten “bu program kapsamındaki işbirliği başarılı sonuçlar veriyor ve bu durum hem Bulgaristan’a hem de ABD’ye pek çok avantaj getirecek.”

Bakan Tsokov ve Büyükelçi Merten iki ülkenin medya okuryazarlığı alanındaki işbirliğini de ele aldılar. Bu alan yanlış bilgiyle mücadelenin yanı sıra sahte haberleri ayırt edebilme becerilerini de geliştirmeyi amaçlıyor. Medya okuryazarlığı konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen özel bir projenin Bulgaristan’da 900.000 ABD Doları maliyetle uygulanması öngörülüyor.

Ayrıca iki yetkili Bulgaristan ve ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin 120. yılını anmak amacıyla gerçekleştirilecek ortak faaliyetleri de görüştüler.

Kaynak: https://www.bta.bg/en/news/bulgaria/500044-bulgaria-usa-to-deepen-cooperation-in-higher-education-media-literacy (Erişim tarihi, 02.08.2023)

Bu içerik 02.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 37 kez okundu.