Bulgaristan Savunma Bakanı: Bulgaristan'da daha fazla NATO birliğinin konuşlandırılması yersiz olur

Resim

Bulgaristan Savunma Bakanı Stefan Yanev, sosyal medyada paylaştığı, "Böyle bir karar müttefiklerin çıkarlarına veya Bulgaristan'ın ulusal çıkarlarına uymaz" biçimindeki ifadeleri ile Bulgaristan'a ilave NATO askeri konuşlandırma kararının yersiz olacağına inandığını ifade etti.

“Rus askeri potansiyelinin mevcut artışı ve Doğu kanadı üzerindeki faaliyetleri dikkate alınmalı ve yakından izlenmelidir.” diyen Yanev, tüm İttifak üyelerine gerginliğin gereksiz yere tırmanmasına neden olmayacak ortak bir yaklaşım çağrısında bulundu.

Bakan, Rusya'nın eylemlerine yanıt için NATO tarafından Bulgaristan ve Romanya'da gelişmiş ileri mevcudiyet modeliyle ek asker konuşlandırılması da dahil olmak üzere çeşitli senaryoların değerlendirildiğini de sözlerine ekledi. “Bunlar teknik tartışmalardır ve herhangi bir karar verilmemiştir” dedi.

"Böyle bir tartışmanın bölgede gereksiz yere gerilimi artırma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum. Hele ki bu aşamada söz konusu süreçlerin, NATO’nun güvenliğine Rusya tarafından doğrudan bir tehdit olarak değerlendirmek için hiçbir neden yok. Bu mantık çerçevesinde, bölgemize ek birliklerin yerleştirilmesi kararını haklı çıkaracak hiçbir şey görmüyorum” diye yazan Yanev, ancak güvenlik dinamiklerinin gerektirmesi halinde Bulgaristan'ın "müttefiklerin caydırıcılık ve savunma yetenekleri bağlamında topraklarındaki kendi birliklerinin kapasitesini artırmaya" hazır olduğunu da söyledi.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2541299 (Erişim tarihi, 22.12.2021)
Bu içerik 21.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.