Bulgaristan Parlamentosu Nikolay Denkov'u başbakan seçti

Resim
Bulgaristan Parlamentosu Akademisyen Nikolay Denkov’u Başbakan olarak oyladı ve onayladı. 132 lehte, 69 aleyhte oy kullanılırken çekimser oy kullanılmadı.
Milletvekilleri oturumda Tarım Bakanlığı’nın adının Tarım ve Gıda Bakanlığı olarak değiştirilmesini de onayladı. PP-DB tarafından önerilen Başbakan adayı Nikolay Denkov’un kabinedeki başbakan yardımcısı GERB-SDS tarafından önerilen Maria Gabriel olacak. İkili, 9 aylık sürelerde dönüşümlü olarak görevlerini değişecek.  Bu gelişmeler ışığında Bulgaristan'da dönüşümlü bir başbakanlık yapısına sahip ilk kabine Nikolay Denkov-Maria Gabriel kabinesi oldu.
PP eşbaşkanı Kiril Petkov parlamento oturum aralarında “Bütün Bulgarları tebrik ediyoruz, artık düzenli bir hükümetimiz var! Parlamenter Cumhuriyetin gücünü geri veriyoruz!” dedi “Denkov-Gabriel” kabinesinin 4 yıllık görev süresi için umudunu dile getirdi.
GERB lideri Boyko Borisov, olağan kabine yayınlandıktan sonra parlamentonun oturum aralarında yaptığı açıklamada, ilk iki güç arasındaki hükümetin diğerleri tarafından desteklenen en istikrarlı hükümet olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in yeni kabineye yönelik suçlamalarına ilişkin olarak Cumhurbaşkanı’nın birleştirici olması gerektiğini belirtti.
BSP lideri Kornelia Ninova, ilk iki siyasi güç arasında kabine için varılan anlaşmayı “ahlaksız” olarak nitelendirdi ve onlara 100 günlük müsamaha göstermeyeceğini açıkladı.
Bakanlar Kurulu’nda düzenlenen sembolik tören ile Geçici Başbakan Galab Donev görevi Nikolay Denkov başkanlığındaki yeni hükümete devretti.

 

Bu içerik 06.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 33 kez okundu.