Bulgaristan’nın Mogilyane köyünde Türklere uygulanan asimilasyon politikası protestoları esnasında hayatını kaybeden Türkan bebek ve tüm şehitler anıldı

Resim

26 Aralık 1984 tarihinde askerler, Türklere karşı uygulanan asimilasyon kampanyasında, isimlerinin zorla değiştirilmesine karşı düzenlenen barışçıl mitinge, açılan ateş sonucu, aralarında 17 aylık Türkan bebeğin de bulunduğu üç kişiyi vurarak öldürdüler. 17 aylık Türkan bebek mezarı başında anıldı.

BNR Kırcali Radyosunun haberine göre, Hak ve Özgürlükler Hareketi Başkanı Delyan Peevski, Türkan Çeşmesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada “Totaliter rejimin kurbanlarının önünde saygıyla eğiliyorum. Gözlerinizdeki acıyı görebiliyorum ve bu acı sönmedi. Bunun Bulgaristan’da bir daha yaşanmaması için mücadele edeceğiz; çünkü sayenizde demokrasi geldi ve size her zaman minnettar olacağız” ifadelerini kullandı.

Mogilyane’deki anma töreni, Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin bölgede 1984 olaylarını anmak amacıyla düzenlediği bir dizi mitingin sonuncusudur.

Kaynak: https://bnr.bg/post/101927166/peevski-se-izvini-za-narushenata-vrazka-mejdu-dps-i-izbiratelite-i-poe-angajimenta-da-a-vazstanovi  (Erişim tarihi, 26.12.2023)

Bu içerik 26.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.