Bulgaristan-Kuzey Makedonya Gerilimi Sürüyor

ResimKuzey Makedonya’nın, Manastır kentindeki “Ivan Mihailov” isimli bir Bulgar kültür kulübünü kapatması, Bulgaristan’ın sert tepkisine neden oldu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kostadin Kocabaşev, yerel basına yaptığı açıklamada, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığının, "Ivan Mihailov" kültür merkezinin merkezi sicilden çıkarılmasını taraflı bulduğunu ve Kuzey Makedonya’yı AB ilkelerini yani Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçladığını ifade etti.

Makedon yetkililer kapatmanın kulübe Nazi işbirlikçisi olmakla suçlanan tartışmalı bir tarihi figürün isminin verilmesi nedeniyle gerçekleştiğini ifade ederken Sofya’daki yetkililer, Ivan Mihailov’un faşizm ile herhangi bir bağlantısı olmadığını belirterek, böyle bir yakıştırmanın tarihi kanıtlara dayanmadığını ifade ettiler.

Bir süre önce Manastır’daki “Vanço Mihailov” kulübünün girişini ateşe vermiş olan kişinin şartlı tahliye edilmesini de eleştiren Sofya’daki yetkililer, Kuzey Makedonya'nın Bulgar toplumunun eşit haklara etkin erişimini, ayrımcılığa karşı korunmasını ve kültürel mirasının ve kimliğinin muhafazasını sağlamak için gerekli önlemleri alma konusunda net bir taahhüt üstlendiğini hatırlattılar.

Bulgarlar, İvan Mihailov’u Makedonya’daki Bulgar ulusal kurtuluş hareketinin bir lideri olarak görmektedirler.

Kuzey Makedonya yetkilileri ise, Mihailov’un yüceltilmesinin Makedon toplumu içerisinde tahrik, hoşgörüsüzlük ve nefrete neden olduğunu açıkladılar.

Bu içerik 23.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 56 kez okundu.