Bulgaristan’ın Üsküp Büyükelçiliği, Bulgar Yahudilerinin kurtarılmasını konu alan “49,172” filminin gösterimini gerçekleştirdi

Resim
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ndeki Bulgaristan Büyükelçiliği, AB’nin Kuzey Makedonya Büyükelçisi David Geer ve ülkedeki diplomatik misyon temsilcilerinin katılımıyla Üsküp Avrupa Evi’nde “49.172” adlı filmin gösterimini gerçekleştirdi. Film gösterimi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sına sürülmekle tehdit edilen yaklaşık 50.000 Bulgar Yahudisinin kurtarılmasının 80. yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirildi.

Bulgaristan’ın Üsküp Büyükelçisi Angel Angelov, filmde Bulgar Yahudilerinin kurtarılma hikayesinin 1943-1945 yıllarındaki olayların tanıkları tarafından anlatıldığını söyledi. Angelov konuşmasında, yaklaşık 50.000 Bulgar Yahudisinin kurtarılmasına rağmen, “o dönemde geçici olarak Bulgar idaresi altında bulunan Vardar Makedonya’sı da dahil olmak üzere komşu bölgelerden Holokost’un ateşinde ölen 11.000’den fazla Yahudi’nin yasını tutuyoruz” dedi.
Plamen Petkov’un yönettiği ve Atanas Kolev’in yapımcılığını üstlendiği Bulgar-İsrail-Amerikan yapımı filmin senaryosunu Prof. Vladimir Ignatovski yazdı. Filmde eşsiz belgeler, görüntüler ve ses kayıtları yer alıyor. Yapımcılar 49,172’yi çekmek için Steven Spielberg ve Kudüs’teki Yad Vashem Holokost Müzesi de dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Bulgaristan’daki kamu ve özel arşivlere eriştiler.
49,172 filmi 2019 yılında ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlenen Güney Doğu Avrupa Film Festivali’nde belgesel dalında İzleyici Ödülü’ne layık görüldü.

Bu içerik 18.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.