Bulgaristan’ın Scengen’e kısmen dahil edilmesi iş sektöründe memnuniyetsizlik yarattı

Resim
AB Komisyonu’nun Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen Bölgesine 2024 yılının Mart ayının sonunda sadece hava ve deniz yolu ile dahil edilmesi kararı, ülkede sert tepkilere yol açtı.
Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 2024 yılına karma duygular ve yarı Anayasa, yarı Schengen, yarı gerçek, yarı bütçe, yarı reformlar ve yarı iktidar olmak üzere yarım yamalak çözümlerle girmekte olunduğu açıklaması yaptı. Ülkedeki iş sektörü de kısmi üyelikten dolayı duyduğu memnuniyetsizliği gizlemedi; hatta Sanayi Sermayesi Birliği tarafından Avusturya’nın inisiyatifleri ve mallarının Bulgaristan topraklarında boykot edilmesi çağrısı yapıldı. Öte yandan Başbakan Nikolay Denkov, kara sınırlarında uygulanan kısıtlamaların da kaldırılması yönündeki görüşmelerin sürdüğüne dair teminat verdi.
Mevcut durum iş sektörü ve ekonomiye hiçbir yarar sağlamadığı için Uluslararası Taşımacılar Birliği tarafından daha bu yılda Bulgaristan’ın Schengen Bölgesine karadan da katılmasına ilişkin anlaşmanın sağlanması beklentisi dile getirildi. Birliğin Müdürü Yordan Arabadjiev, BNR’ye şunları söyledi:
Bulgaristan’ın AB ülkelerine yaptığı ihracatın yüzde 8 kadarı, deniz, nehir ve hava yolu ile gerçekleştiriliyor, geri kalan yüzde 92 küsürü, çoğunlukla karayolu, daha küçük bir bölümü ise demiryolu ile olmak üzere karadan yapılmaktadır. Yani mevcut durum, iş sektörüne, ekonomiye ve taşımacılık sektörüne hiçbir fayda sağlamamaktadır”.
Bulgaristan Sanayi Sermayesi Birliği Başkanı Vasil Velev de durumu “şimdiye kadar yaşananlar, bizi büyük hüsrana uğrattı” sözleriyle değerlendirdi. Bu bağlamda Avusturya istasyonlarının boykot edilmesi çağrısında bulundu ve transit geçiş yapan Avusturyalı araçlarının aynen Bulgar araçları gibi sürekli denetimlere tabi tutulması gerektiğini söyledi.
Dışişleri ve Ekonomi Eski Bakan Yardımcısı Milen Keremedçiev ise, Scehnegen Bölgesine kara yolu ile dahil edileceğimize ilişkin tarihin verilmemesi sebebinin diğer üye ülkeleri endişelendiren göç krizi olduğunu öne sürdü:
Artmakta olan göç baskısı ile ilgili Avrupalı seçmenlerde kaygı dalgası izleniyor. Slovakya ve Hollanda’da yapılan seçimlerde kendini gösteren bu durum önümüzdeki dönemde de devam edecek. Göç konusu, AB hükümetlerinin üzerinde durması gereken esas konu olacak. Bunu yapmayanlar ise seçmenlerden çok güçlü tokat yiyecekler. Seçmenler, göç krizinin üstesinden gelinmesi ile ilgili şüpheci olurken AB için sınır ülkesi olan Bulgaristan ve Romanya bazı Avrupalı siyasetçiler için hedef tahtası olmaya devam ediyor.”
 
Bu içerik 15.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.