Bulgaristan’ın Rusya’ya bağımlılığı sürüyor

“Bulgaristan, nükleer santralin bir dizi parçası ve ekipmanı için hâlâ Rusya’ya bağımlı ve yaklaşan planlanmış yıllık onarımlar, diğer bakım ve işletme programları nedeniyle bu malzeme ve hizmetlere ihtiyaç olduğundan bu derogasyon oylandı. Uzun vadede bu ekipman ve parçaları sağlayabilecek alternatif tedarikçiler arıyoruz. Uzun vadeli tedarik sağlamak için bu tür reaktörlerin olduğu tüm ülkelerle iş birliği içindeyiz. Öte yandan, riskli ve tedarik edilmesi zor olan parçaları stokluyoruz. Önemli olan Bulgaristan’ın enerji güvenliğini ve Kozloduy Nükleer Enerji Santrali’nin işletilmesini sağlamaktır.” Söz konusu açıklama geçici hükûmette Enerji Bakanı Rosen Hristov tarafından yapıldı. Bakan Hristov, Enerji Bakanlığı’nın analizlerine göre nükleer enerji olmaksızın ülkenin ne karbon arındırma hedeflerine ne de enerji güvenliğine ulaşamayacağını belirtti.
Resim
Bulgaristan, Kozloduy Nükleer Enerji Santrali’nin işletilmesini sağlamak için Rusya’dan parça ve malzeme ithal etmek zorunda olduğundan hükûmet, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’dan belirli parça ve malzemelerin ithalatını yasaklayan Avrupa Birliği yaptırımlarının askıya alınmasını onayladı.

Rusya’dan tedarik edilen 40’tan fazla element olması ve bunların alternatifinin olmaması nedeniyle Enerji Bakanı Rosen Hristov, söz konusu derogasyonun bir defaya mahsus olmadığına ve gelecekte de gerekli olacağına dikkat çekti.

Bu içerik 26.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 54 kez okundu.