Bulgaristan’ın ABD Büyükelçisi Panayotov, F-16 konusunda serzenişte bulundu

ResimBulgaristan’ın ABD Büyükelçisi Georgi Panayotov, Bulgaristan parlamentosunda ikinci kez sekiz adet F-16 Block 70 (F-16V, en yeni F-16 konfigürasyonu) çok yönlü savaş uçağının satın alınmasının onaylaması sonrasında parlamentoyu tebrik etti ve gecikmeden dolayı serzenişte bulundu.

Büyükelçi olarak atanmasından önce Savunma Bakanı vekili olan Georgi Panayotov, ülkenin savunma sistemlerinde reform ve modernizasyonun kısmi olmasının asla düşünülemez olduğunu vurgulamış ve alınacak kararlarla Bulgaristan’ın tam bir filoya sahip olacağını belirtmişti. Panayotov’un geçici bakanlık görevi süresince, sözleşme talebinin taslağı Ağustos 2021’de gönderildi.

Bulgaristan, Amerikan askerî devi Lockheed Martin tarafından üretilip teslim edilecek sekiz adet F-16 savaş uçağının satın alınması için sözleşme imzalamış ve büyükelçilik görevini sürdüren Panayotov da, Bulgaristan için ilk F-16’ların montajının başladığını bildirmişti. Lakin tüm bu gelişmelere rağmen, pandemi ve parça temininde karşılaşılan sorunlar nedeniyle söz konusu muharebe araçlarının montaj süreci geciktiğinden, anlaşılan teslim tarihinden sonra teslim edilecek.

Bulgaristan parlamentosunun bu haftadan itibaren aldığı yeni kararla, sekiz adet aynı tür muharebe aracı daha alınacak ve böylece Bulgaristan Hava Kuvvetleri toplamda on altı adet Amerikan tipi savaş uçağına sahip olacaktır.

Bu içerik 05.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 130 kez okundu.