Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasında Yükseköğretim Protokolü imzalandı

Resim
Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanı Nikolay Denkov ve Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Jeton Şakiri, Sofya’da iki ülke arasında yükseköğretim alanında iş birliğini öngören bir protokol imzaladılar.

Protokol kapsamında her yıl iki ülke hükümetleri öğrencilerin lisans veya yüksek lisans eğitim masraflarını tamamen karşılayacak olan dört burs verecek. Sanat, tıp ve spor dışındaki tüm uzmanlık dallarında eğitim görmek isteyenler burs başvurusu yapabilecek.

Eğitim alanında iş birliği programı ile Bulgaristan ve Kuzey Makedonya, yılda en fazla üç doktora öğrencisine eğitim vermeyi taahhüt ediyor. Bunun yanı sıra, Kültürel İş Birliği Programı ile gençlik ve spor alanlarında Erasmus Programı ve Avrupa Dayanışma Programı’nın yürütülmesinden sorumlu ulusal ajanslar arasında da iş birliği protokolü imzalandı. Ayrıca Protokol; ortak bir kültürel takvim, genç sanatçılar için burslar, iki hükümet arasında dostane bir futbol maçı, gençlik sergileri gibi faaliyetleri de öngörüyor.

Bakan Denkov: “Bu görüşmeden çok memnunuz ve uzun süredir sağlanamayan sıcak ilişkinin kurulması ve geliştirilmesi için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya Kültür Bakanı Bisera Kostadinovska Stoyçevska da şunları ifade etti: “Kültür, turizm ve sporun sınırı yoktur. Aynı şekilde bilimin her alanındaki genç yetenekler için de sınır yoktur”.

Bu içerik 22.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.