Bulgaristan Eski Ekonomi Bakanı Lachezar Borisov: Rus petrolü bir servete mal oldu

Resim
Geçen yılın sonunda Bulgaristan Parlamentosu tarafından alınan karar doğrultusunda ülkenin Rus petrol tedariklerini 1 Mart’tan itibaren tamamen durdurması öngörülmüştü. Konuya ilişkin Bulgaristan Eski Ekonomi Bakanı Lachezar Borisov, konuk olarak katıldığı bir programda Bulgaristan’da Rus petrolünün ithalatının durdurulmasının oldukça önemli olduğunu ve bunun bağımlılığı ortadan kaldırdığını belirtti.
Bulgaristan Eski Ekonomi Bakanı Lachezar Borisov’un açıklaması şöyledir:
“2022 sonbaharında Bulgaristan ekonomisinin ticaret ve petrol ithalatında Rusya’ya çok daha bağımlı hale geldiğini belirttiğimi ve daha sonra Şubat 2023’te tekrarladığım bir analizi hatırlıyorum. Büyümenin yüzde 200 olduğu dönemler oldu. Kat kat büyümeden ve buna bağlı olarak kat kat artan bağımlılıktan bahsediyoruz. Bu açıdan bakıldığında, Bulgaristan Parlamentosunun sıkı çalışması sayesinde kesinlikle başarıya ulaştık.”
Bir buçuk yıl öncesi ile mukayese edildiğinde akaryakıt fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğu sorusuna ilişkin ise Borisov şunları açıkladı:
“Bir yıl içinde, birbirini izleyen birkaç ekonomi bakanı, Bulgaristan Parlamentosu tarafından kabul edilen yasayı uygulamaya koydu. Devletin Rus şirketinde biriken farkı bir şekilde tahsil edebilmesi için bu tasarıda gerekli düzenlemeleri yapması gerekiyordu. Uzmanların bazı analizlerine göre Bulgaristan ekonomisinde 3 ila 6 milyar dolarlık bir sızıntı mevcut.”
Son olarak, Burgaz’daki Lukoil rafinerisinin satışının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusuna da değinen Eski Ekonomi Bakanı Lachezar Borisov’un açıklamaları şöyledir:
“Bir noktada bunun mantıklı bir sonuç olacağı zaten ima edilmişti. Rafinerimizin İsviçre’deki genel merkezi, kurullarda ilgili değişiklikleri yaptı. Zaten yabancı yatırımların takip edilmesine dair yasa mevcut. Bu yasa Avrupa yönetmeliğine dayanıyor ve bu nedenle inceleme yapmak zorundayız. Piyasada ciddi bir şok etkisi yaratacağını sanmıyorum.”

Bu içerik 02.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.