Bulgaristan Enerji Bakanı Nikolov: İşletmelere yönelik şok elektrik fiyatı artışı henüz gerçekleşmedi

Resim
Enerji Bakanı Aleksandr Nikolov gerçek piyasa fiyatının yüzde otuzu tutarındaki tazminat üst sınırının kaldırılmasına yönelik taleplerle ilgili Salı günü yaptığı açıklamada, "İşletmelere yönelik elektrik fiyatlarındaki MWh başına 700 levanın üzerinde beklenen şok artış, şu an için gerçek değil." dedi.
Bulgaristan’da ulusal düzeyde temsil edilen işveren örgütleri tarafından yayınlanan açık mektupta, hükümet tarafından önerilen önlemlerin, Bulgaristan'ın rakibi olan ekonomilerdeki doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki durum göz önüne alındığında etkisiz olduğu belirtildi. Hane dışı tüketiciler için piyasa fiyatının yüzde otuzu ile sınırlandırılmış elektrik tazminatı planı, işletmelerin Temmuz 2021'deki piyasa fiyatı (185.59 lv/MWh) ile ilgili aydaki fiyatın 300 lv/MWh'den yüksek olması durumunda farkın yüzde 75'inin tazmin edileceğine dair düzenlemeler içeriyor.
İşveren örgütleri: "800 lv/MWh'lik fiyatlar ile tazminat 240 lv/MWh'ye eşit olacak ve işletmeler MWh başına 560 leva gibi dayanılmaz bir ücret ödemek zorunda kalacak. Böyle bir durumda birçok ilk kademe ve önemli yapısal işletme faaliyetlerini askıya almak zorunda kalacak" dedi.
Açık mektupta, işveren örgütleri Başbakan Kiril Petkov ile "ekonomi ve sosyal barış için son derece kritik olan" bu durumu görüşmek üzere acil bir toplantı yapılması çağrısında bulunuyorlar.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2547334 (Erişim tarihi, 05.01.2022)

Bu içerik 04.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 75 kez okundu.