Bulgaristan Enerji Bakanı gaz tedariki konusunda alternatiflerinin mevcut olduğunu söyledi

Gazprom Export’un Bulgaristan’a gaz arzının bir gün sonra durdurulacağına dair bildirimde bulunmasından birkaç saat sonra, Enerji Bakanı Alexander Nikolov bir basın toplantısı düzenleyerek ülkedeki gaz ihtiyacının bir ay veya daha uzun bir süre için karşılanılacağını söyledi.
Resim
Toplantı esnasında, gaz akışının devam ettiğini vurgulayan Nikolov, gaz tedariki için alternatif kaynakların mevcut olduğunu belirtti. Bulgaristan, alternatif güzergah ve tedarik kanallarının da AB düzeyinde güvence altına alınmasını umuyor.
Nikolov, sonraki adımların planlanması için günün ilerleyen saatlerinde uzmanlarla AB düzeyinde bir toplantı yapılacağını söyledi. Polonya ve Litvanya’nın Bulgaristan ile aynı durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan, Bulgaristan’ın Rusya’nın ruble cinsinden ödeme talebini yerine getirmek için iki aşamalı bir ödeme önerisi içeren bir mektup aldığını, ardından Bulgaristan’ın açıklama ve teminat isteyen bir mektup gönderdiğini açıkladı. Rusya’dan gelen ikinci bir mektup, soruların hiçbirine cevap vermedi. Bulgaristan’ın elinde bu ay için gaz tedariki ödemesini kanıtlayan belgeler bulunuyor ve bu Gazprom’un sözleşmesini temerrüde düşürdüğünü gösteriyor. “Açıkçası gaz siyasi bir araç olarak kullanılıyor” dedi.

Nikolov, “Ben bakan olduğum sürece, Bulgaristan baskı altında pazarlık yapmayacak ve baskıya boyun eğmeyecek” dedi.

Bu içerik 27.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 131 kez okundu.