Bulgaristan'da yapılan erken seçimlerden sonra hükümet kurma konusunda cumhurbaşkanı ile yeni bir istişare turu

Resim
Bulgarsitan’da Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile mecliste temsil edilen partiler arasında istikrarlı bir hükümet kurmak için yapılan siyasi istişareler devam ediyor. 18 Ağustos 2021 tarihinde Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakı, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve Ayağa Kalk BG! Biz Geliyoruz İttifakı temsilcileri müzakere masasındaydı. Radev Bulgaristan Ulusal Meclis'indeki ilk üç siyasi güç ile görüşmelerde bulundu ve onları ülkenin istikrarlı bir kabineye sahip olması için bir kez daha çalışmaya çağırdı.
Bilindiği üzere erken seçimleri kazanan ve bundan dolayı hükümet kurma görevini gerçekleştirme hakkının ilk sahibi Böyle Bir Halk Var (ITN) Partisi idi. Ancak parti bu vazifeden feragat etti. Anayasaya göre hükümet kurma görevi ikinci olarak GERB-SDS ittifakına verilecek fakat bu ittifak temsilcileri de defalarca hükümet kurma vazifesini kabul etmeyeceklerini belirtmişti.
Üçüncü sırada verilecek hükümet kurma görevi ise cumhurbaşkanının takdirine bağlı. Ülkede sadece Bulgaristan Sosyalist Partisi ittifakı iktidara hazır olduğunu ilan etti. Cumhurbaşkanı Radev 18 Ağustos tarihinde ilk olarak  Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakı, daha sonra HÖH ve üçüncü olarak  ta Ayağa Kalk BG! Biz Geliyoruz İttifakı ile görüşmeler gerçekleştirecek.
HÖH temsilcisi Ramazan Atalay, bu mecliste istikrarlı bir hükümetin kurulmasını bekleyip beklemediği sorusuna, "İnsan umudunu kaybetmemeli" biçiminde cevap verdi.
Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakı adına konuşan Hristo Ivanov da hükümet kurma görevi hakkında: "Hükümetin kurulması mümkün ve sağduyunun hâkim olacağını umuyoruz. Görüşmelerin nasıl sonuçlanacağını göreceğiz. Hükümet kurmada ikinci görevden sonra istişarelerin olacağını, bu süreçte sağduyunun hâkim olacağını umuyoruz", dedi.
Cumhurbaşkanı Radev ise “Gerek Ulusal Güvenlik Danışma Kurulu gerekse bugüne kadar yapılan istişareler, mecliste temsil edilen partilerin ülkenin karşı karşıya olduğu tüm zorlukları net bir şekilde anladıklarını göstermektedir. Bu anlayışın bir sorumluluk olarak meclise yansımasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://tinyurl.com/r59dhw5r (Erişim tarihi, 18 Ağustos 2021)

Bu içerik 18.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 214 kez okundu.