Bulgaristan’da temmuz ayı için rekor enflasyon

Resim

Hayat pahalılığı önemli ölçüde artmaya devam ediyor. Gelirler eriyor ve fiyatlar artıyor. Bu durumun nedenleri Bulgaristan’ın içinde ve dışında gerçekleşen gelişmelere bağlıdır. Ekonomik krizin arka planında COVID-19 salgını, Ukrayna’daki savaşın küresel yansımaları ve bunlarla birlikte Bulgaristan’daki istikrarsız siyasi durum vardır. İstatistikler Bulgaristan’daki fiyatların hareketlerini açıkça ortaya koymaktadır.
Bulgaristan’da yıllık bazda enflasyon %17,3’e ulaşarak son 24 yılın rekorunu kırdı. Yılın başından bu yana büyüme ise %11,3, aylık enflasyon %1,1 oldu. Göstergeler, Bulgaristan’ın hiperenflasyon sonuçlarıyla uğraştığı 1998 yılına yaklaşmaktadır.
Ekonomistler enflasyonun nereye kadar yükseleceğini bilememekle birlikte, Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre Bulgar vatandaşları gelirlerinin %30’dan fazlasını gıda harcamalarına ayırmaktadır. Bu gösterge ile Bulgaristan Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sıradadır.
Aile bütçesinin temel harcamaları arasında elektrik, su, ısınma, vergiler ve ulaşım masrafları da yer almaktadır. Bulgar vatandaşlar en az harcamayı eğlenceye, giyime ve ayakkabıya ayırmaktadır.
Şu an için bu durumdan bir çıkış yolu bir yana Rusya Ukrayna arasındaki savaşta müzakerelerin bile görünmediğine işaret eden ekonomist Adrian Nikolov, mevcut ekonomik krizde savaşın önemli bir rol oynadığını ve bu savaşın sonunun yakın gelecekte açıkça bilinemediği için geleceğe yönelik tahminde bulunmanın oldukça güç olduğunu belirtmiştir.
Bulgar vatandaşları yüksek fiyatlar ile başa çıkabilmek için ellerinden geldiğince masraflarını kısmakta ve her ay daha fazla para gıda harcamalarına gittiği için bütçelerini yeniden şekillendirmek zorunda kalmaktadır.

Bu içerik 16.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 147 kez okundu.