Bulgaristan’da son seçim anketi

Bulgaristan’da Sova Harris adlı araştırma şirketinin 27 Ekim-2 Kasım 2021 tarihleri arasında 18 yaş üstü 1000 kişiyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği anket sonuçları erken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Yardımcılığı seçimleri hakkında veriler içeriyor. Ankete göre erken genel seçimler ile ilgili GERB-SDS İttifakı, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Yardımcılığı seçimleri ile ilgili ise şu an görevde olan Rumen Radev ve İliyana Yotova ikilisi önde görünüyor.

Anket sonuçlarına göre %23,8 oranında destek alan GERB-SDS İttifakı tekrar birinci siyasi güç olurken BSP İttifakı %16,7 oranla ikinci siyasi güç konumunda. % 15,6 oranında destek alan, yeni kurulan Değişime Devam Ediyoruz İttifakı ise üçüncü parti konumunda. Böyle Bir Halk Var partisinin oy oranı %13,4, Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin % 9,1, Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakının %9,1, Ayağa Kalk BG! Biz Geliyoruz! İttifakının %4,1 seviyesinde seyrediyor. Vızrajdane ve VMRO partileri ise, sırasıyla %2,5 ve %2,1 oranında oyla Meclise girmek için % 4’lük seçim barajını aşamıyor.

Anket sonuçlarına göre, tekrar Cumhurbaşkanı adayı olan mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev, % 56’dan fazla oy oranı ile ilk sırada yer alıyor. Diğer Cumhurbaşkanı adayları olan GERB-SDS İttifakının desteklediği Anastas Gercikov'un oy oranı %23,5 Mustafa Karadayı’nın %7,1, Lozan Panov'un %6,8 seviyesinde seyrediyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin olası ikinci turunda ise Rumen Radev’in, Anastas Gerdjikov’un iki katı oy oranına sahip olduğunu gösteren anket sonuçları şimdiki Cumhurbaşkanının oylarını %67, Gerdjikov’unkini ise %33 olarak belirtmiş.
Bu içerik 05.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.