Bulgaristan’da resmi nüfus sayımı başladı

Resim

07 Eylül 2021 gece yarısından itibaren Bulgaristan’da resmi nüfus sayımı başladı ve 3 Ekim’e kadar devam edecek. Nüfus sayımının ilk 10 gününde isteyen herkes elektronik portal üzerinden sayıma katılabilecek. On gün sonra, 17 Eylül’den itibaren klasik sayım usulüne göre Bulgaristan genelinde 27 bin sayım görevlisi haneleri gezerek nüfus sayımı yapacak.

Sayımın ikinci etabı 18 Eylül’den 3 Ekim’e kadar devam edecek. Bu amaçla sayım görevlilerinin haneleri gezeceği 08:00 - 20:00 saatleri arası için özel sağlık protokolü düzenlenecek.

Vatandaşların cevaplaması gereken 70 soru var. Fakat Ulusal İstatistik Kurumu (NSİ) görevlileri, soruların hızlı ve kolay cevaplanabildiğini belirterek elektronik sayıma aktif katılım bekledikleri umudunu dile getirdiler.

10 yıl önce Bulgaristan’da düzenlenen son nüfus sayımında halkın yüzde 42’sinin sayıma elektronik olarak katıldığı görülüyor.

Ulusal İstatistik Kurumu (NSİ) Başkan Yardımcısı Diana Yançeva, Bulgaristan vatandaşı olsun veya olmasın, ülke topraklarında ikamet eden herkesin sayıma tabi tutulduğunu belirtti. Aynı şekilde Sığınmacılar ve Mülteciler Yasası gereğince sığınma talebinde bulunanlar ve bu yasa gereğince sığınmacı veya mülteci statüsüne sahip kişiler de sayıma tabi tutuluyor.

7 Eylül tarihinden itibaren yurt dışında bulunan Bulgaristan vatandaşlarının sayımı ile ilgili ise sadece geçici olarak, yani bir yıldan az bir süre yurtdışında bulunanların sayıma tabi olacağı açıklandı. Devamlı olarak yurtdışında ikamet edenler yaşadıkları ülkelerde sayılacak. Nüfus dışında, sayım istatistiğinde bütün evler ve daireler de yer alacak.

 
Bu içerik 07.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 174 kez okundu.