Bulgaristan’da pandeminin başlangıcından bu yana 3300 restoran kapandı

Küçük kasabalardaki restoran sahipleri getirilen yeşil sertifika uygulaması sonrası işletmelerini tamamen kapatma ihtimaliyle karşı karşıya kaldıklarını söylediler. Restoran sahipleri ve çalışanları işletmelerinin devlet tarafından kapatıldığı dönemde bile durumlarının bu kadar kötü olmadığını belirttiler. 2020’de covid pandemisinin başlangıcında Bulgaristan’da yaklaşık 21.500 bar, restoran ve disko vardı. Bu sayılar bu yıl 18.183’e geriledi. Sektördeki durumu yansıtan bu rakamlara göre 3300 işletme kapanmış durumda. İşletme sahipleri insanların girişte yeşil sertifika istenen yerleri ziyaret etmede isteksiz olduklarını ve bu nedenle düşük ciro nedeniyle kapanma noktasına geldiklerini belirttiler.

Pernik şehrinde ana cadde üzerinde bulunan bir restoranda garsonluk yapan Lozan Kirilov, mekânlarına kimsenin gelmediğini söyledi. Yeşil sertifikası olmayan müşterileri içeriye alamadıklarını ifade eden garson tek işlerinin mekânı açıp masaları düzenlemek olduğunu belirtti.

21 Ekim'de Bulgaristan'da Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla koronavirüse karşı yeni kısıtlayıcı tedbirler yürürlüğe girmişti. Artan enfekte, hastaneye yatış ve ölüm oranlarıyla ilişkili kötüleşen durum nedeniyle aşılarını tamamlayanlara verilen yeşil sertifika uygulamasına geçilmişti. Yeşil sertifika hizmet verilen veya etkinlik düzenlenen tüm yerler ile 300 metrekareden fazla alana sahip gıda dışı mağazalara girişte istenmeye başlanmıştı.

Bu içerik 07.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 79 kez okundu.