Bulgaristan’da işletmeler ve sendikalar yüksek elektrik fiyatları için acil önlemler istiyor

İş dünyası ve sendikalar, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Başbakan Stefan Yanev ile makul olmayan elektrik enerjisi fiyatlarının giderilmesi için acil önlemlerin alınması için görüşme talebinde bulundular. Bulgaristan Sanayi Sermayesi Derneği (AİKB), Emek Konfederasyonu ‘Podkrepa’ ve Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) Cumhurbaşkanı, Başbakan ve sorumlu bakanlara gönderilmek üzere açık bir mektupla taleplerini ilettiler.

Resim

Mektupta, zamanın boşa harcanmaması gerektiğini savunan taraflar belirli finansal önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini, bu bağlamda 22 Ekim tarihinden sonra belirli konuları görüşmek üzere toplantı düzenlenmesini talep ettiler. Görüşmede öne çıkacak konular ise,

1-      Konut dışı tüketicilerin finansal ödemeleri için önerilen önlemler, bilhassa fazla alınan ücretin %75’inin iade edilmesi (Enerji ve Su Denetleme Komisyonu’nun (KEVR) öngördüğü fiyatı aşan kısmının iade edilmesi, bu aynı zamanda ev tüketimi için de referans fiyattır). Bunun Ağustos ayı için 74 leva, Eylül ayı için 94 leva ve Ekim ayı için bu miktarın megavat saat başına yaklaşık 180 leva olması beklenmektedir.

2-      Fiyatlar normale dönene kadar tüketiciden fazla alınan tutarın iade edilmesi gerekmektedir.

3-      2021-22 kış sezonunda fiyat artışlarının önüne geçilmesi için çalışmalar yapılmalıdır,
şeklinde sıralandı.

Mektupta ayrıca, serbest piyasada çok sayıda elektrik tüketicisi kritik durumda olduğundan somut çözümlerin bir an önce aranması gerektiği belirtilerek, elektrik enerjisindeki fiyatların çok hızlı bir biçimde arttığına, megavat saat değerinin de sürekli artarak yeni rekorlar kırdığına dikkat çekildi.
 

Bu içerik 21.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 178 kez okundu.