Bulgaristan’da iş ortamı göstergesi 4 puan düştü.

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, Mayıs ayında Bulgaristan’da ekonomik durumdaki ciddi iyileşmenin ardından genel iş ortamı göstergesi 4 puan düştü. Sanayi ve inşaat sektörlerindeki yöneticilerin işçi bulmada zorlanması ve belirsiz ekonomik ortam nedeniyle olumsuz değerlendirmelerde bulunmaları söz konusu düşüşün nedenidir.

Nisan ayında sanayide iş iklimi göstergesi 8,4 puan kadar azaldı. Sektördeki gelişme açısından en ciddi sorun, belirsiz ekonomik ortam ve ardından yurt içindeki taleplerin yetersiz olmasıdır. İşgücü sıkıntısından kaynaklı olumsuz etki geçen ay artış gösterdi. Sanayi sektöründe satış fiyatları ile ilgili işletme yöneticilerinin tahminleri bir miktar yükseliş olacağı yönünde olsa da çoğunluğu önümüzdeki üç ay içinde fiyat seviyelerinin korunmasını bekliyor.

İnşaat sektöründe iş göstergesi, müteahhitlerin işletmelere yönelik mevcut faaliyet durumlarını daha temkinli değerlendirmeleri nedeniyle 6,5 puan azaldı. Ancak aynı zamanda işletmelerin önümüzdeki altı ayda faaliyet durumlarına ve önümüzdeki üç ayda inşaat faaliyetlerine ilişkin tahminleri olumlu yöndedir. Satış fiyatlarına gelince ise önümüzdeki üç ayda artış bekleyen işletme yöneticilerinin payı artıyor.

Perakende ticarette iş göstergesi yaklaşık olarak Mayıs ayındaki seviyesini koruyor. Perakendecilerin önümüzdeki altı ayda faaliyetlerinin gelişimine ilişkin tahminleri olumsuz ve önümüzdeki üç ayda satış hacmine ilişkin beklentileri ihtiyatlı düzeyde seyrediyor. Belirsiz ekonomik ortam, faaliyetlerin önündeki en büyük engel olmaya devam etmekte olup, son bir ayda olumsuzluk etkisinde azalma olmuştur. Perakendeciler, satış fiyatlarında önümüzdeki üç ay içinde bir miktar artış bekliyor.

Haziran ayında hizmet sektöründe iş göstergesi, işletme yöneticilerinin işletmelerin mevcut faaliyet durumlarına yönelik daha olumlu değerlendirme yapması sonucunda 2,7 puan arttı. Onların, mevcut ve beklenen hizmet talebine ilişkin tahminleri de olumludur. İşletmeler için en ciddi zorluklar belirsiz ekonomik ortam, sektördeki rekabet ve diğer faktörle ilgili olmaya devam ediyor. İşletme yöneticilerinin büyük çoğunluğu, mevcut satış fiyatlarının önümüzdeki üç ay boyunca sabit kalmasını bekliyor.

Kaynak:

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznes-klimatyt-v-bylgariia-se-srina-s-4-punkta--330656/ (Erişim tarihi, 29.06.2021)

Bu içerik 29.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 79 kez okundu.