Bulgaristan’da hükümet kurma istişareleri

Böyle Bir Halk Var (İTN) Partisi Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Filip Stanev yeni kurulacak hükümetin önceliklerini meclise sundu ve mecliste yer alan Ayağa Kalk BG! Biz Geliyoruz İttifakı, Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakı ve Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) İttifakından destek istedi.
Stanev, yapılmış olan istişarelerden sonra bir dizi öncelikler konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı. Milletvekili, adalet sektöründe özel yetkili mahkeme ve savcılığın kaldırılması, başsavcılığın yetkilerinin erken sonlandırılması için bir çalışma mekanizmasının uygulanması, gerçek yargı reformu yapılması gibi öncelikleri sıralayan Stanev, ekonomi sektöründe Ticaret Kanunu’nda değişiklik yapılması, yeni kurulan küçük ve orta ölçekli işletmeler için vergi teşvikleri vb. değişiklikler konusunda anlaşıldığını da belirtti. Milletvekili, sağlık sektöründe yeni bir Sağlık Tesisleri Yasası ve Sağlık Sigortası Yasası kabul edilerek sağlık sistemi modelinde reform yapılmasının yanı sıra olası bir dördüncü koronavirüs dalgasının üstesinden gelmek için acil önlemler alınması konusunda birleştiklerine de dikkat çekti.
İTN Meclis Grubu Başkan Yardımcısı, sosyal alanda asgari ücret gelirinin vergiden muaf olması, genç ailelere destek verilmesi, emekli maaşlarının yeniden hesaplanması ve asgari yaşam standardının sağlanması, sermaye emeklilik fonunun verimli ve şeffaf yönetimi üzerinde uzlaşmaya varıldığına dikkat çekti.
Stanev, eğitim sektöründe bilimsel çalışmaları yöneten ve bilimsel buluşlar yapan kurumların kurumsal uzman ve proje potansiyelinin korunması ve daha da geliştirilmesi, azınlık topluluklarının eğitim sürecine etkin bir şekilde entegrasyonu, azınlıklara mensup öğrenciler için burs programları oluşturulması, anaokulları inşası gibi hedefler üzerine ışık tuttu.
Milletvekili, tarım sektöründe orta çiftçi sınıfı oluşturmak ve sürdürmek için aile çiftçiliğinin gelişmesi için koşullar yaratmak, üretken kaynakların yoğunlaşmasını yavaşlatmak için toprakla kişiler arasındaki ilişkileri reforme etmek gibi öncelikler saydı.
İTN Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Stanev, hükümet kurma istişarelerinde bulundukları üç siyasi güce, sıraladıkları öncelikleri ortak olarak kabul etmeleri halinde İTN’nin önerdiği yeni hükümet yapısı ve kadrosunu desteklemeleri çağrısında bulundu.

(Erişim tarihi: 04.08.2021)
Bu içerik 04.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 185 kez okundu.