Bulgaristan'da gıda fiyatları yaz sonuna kadar hızla arttı

Bulgaristan'daki Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu'na bağlı Sosyal ve Sendikal Araştırma Enstitüsü, basına yaptığı açıklamada, pazartesi günü yayınlanan anketin sonuçlarına göre Bulgaristan'daki çoğu gıda ürününün Ağustos sonu - Eylül başında, bir yıl önceki aynı döneme kıyasla keskin bir şekilde arttığını söyledi.

26 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında Sosyal ve Sendikal Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen anket, 27 bölgesel başkentte 32 gıda ve gıda dışı temel ihtiyacın fiyat dalgalanmalarını kapsıyor.

Resim

Anketin sonuçlarına göre söz konusu 12 ayda ayçiçek yağı yüzde 43, salatalık yüzde 35, şeftali yüzde 24,1, ekmek yüzde 4,2, buğday unu yüzde 7,3 arttı. Diğer gıdalara oranla ekmek fiyatı daha hızlı artıyor Enstitü, ekmek fiyatının yaklaşık 1.80-2.00 levaya ulaşmasını bekliyor. Bazı sebzelerin fiyatları, özellikle ev yapımı kışlık gıda malzemelerinin hazırlanması için yoğun talep gören sebzelerin fiyatları geçen yıldan bu yana önemli ölçüde arttı. Araştırmaya konu olan diğer gıdaların da fiyatları yükseldi veya sabitlendi. Bunlar arasında, tavuk (yüzde 7,5) ve kuru sosis (yüzde 4) gibi et ürünleri de yer alıyor. Kişisel ulaşım araçları için yakıtlarda da zam yapıldı. A-95 benzin yüzde 26,8, dizel ise yüzde 25,4 arttı.

Asgari ücrete 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olan yüzde 6,6'lık artış, temel hizmet ve ihtiyaç maddelerinin enflasyon oranındaki artış göz önüne alındığında, asgari ücret alan yaklaşık 502.000 kişinin (yüzde 23,4) satın alma gücünü korumak için yeterli değil. Daha pahalı elektrikten kaynaklanan daha yüksek elektrik faturaları da yaşam maliyetini artırıyor.

Bulgaristan'daki Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu bu rakamları, asgari ücretin yıllık yüzde 17,5'lik bir artışına öncelik vermek suretiyle yıllık ortalama yüzde 12,5'lik bir ücret artışı konusundaki ısrarını desteklemek için yeterli argümanlar olarak görüyor.

Bu içerik 14.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 462 kez okundu.