Bulgaristan’da fiyatlar yükseliyor

Bulgaristan’da fiyatlar hissedilir oranda yükseliyor. Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, Eylül ayında mal ve hizmet fiyatları ağustos ayı ile mukayese edildiğinde % 0.4, geçen yılla mukayese edildiğinde ise % 4.8 arttı. Vatandaşlar zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için bazı harcamalarından vazgeçtiklerini ve alınması gereken önlemler için siyasetçilerden somut adımlar beklediklerini ifade ediyorlar.

Enflasyonun birinci sebebi, işletmeleri krizden kurtarmak için belirlenen politikaların fazla para basımına yol açması olarak görülüyor. 2015 – 2019 yılları arasında maaşların oldukça hızlı bir şekilde yükseldiğini, işgücü piyasasının çok hızlı bir şekilde genişleme gösterdiğini ve ailenin yükselen gelirine bağlı olarak satın alma gücünün arttığını; lakin bu artan satın alma gücünün nihai tüketici fiyatlarına gecikmeli olarak yansıdığını belirten Bulgaristan Ekonomisi Enstitüsü’nden ekonomist Adrian Nikolov; “Para arzı arttırmakta, bu parayla satın alınan mal ve hizmetlerin hacmi ise aşağı yukarı aynı seviyede kalmaktadır. Buna bağlı olarak, kullanılan para değersiz hale gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Resim

Bulgaristan’da son dönemde ekmeğin nihai fiyatı % 2.3, peynirin fiyatı yaklaşık % 2, yumurta yaklaşık %5, lahana %11’den fazla zamlandı.

 

Bu içerik 01.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 168 kez okundu.