Bulgaristan’da emekli maaşlarında artış yapıldı

Resim

Bulgaristan’da emekli maaşlarında yapılan artışlar sonucunda asgari emekli maaşı 300 levadan 370 levaya, en yüksek emekli maaşı ise 1440 levadan 1500 levaya yükseltildi. Buna göre 24 Aralık 2021 tarihinden itibaren bağlanan tüm emekli maaşlarının tutarı sigortalı olunan yıl ve aylar üzerinden yeni bir ağırlıkla hesaplanacak.

Emeklilerin eşitliğini göz önünde bulundurarak, belirtilen tarihten itibaren Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü tarafından 2 milyondan fazla emekli maaşı (malullük maaşları, yetim ve dul ödemeleri de dâhil) yeniden hesaplanacak. Bu yeniden hesaplamada 24 Aralık 2021 tarihi de dâhil olmak üzere, sigortalı çalışma süresinin her yılı ve ayı için daha yüksek bir oran uygulanacak.

Yaşlıların sosyal aylığı da 148 levadan 170 levaya yükseltildi.

Emekliler yeniden hesaplanan maaşlarını Ocak 2022’de almaya başlayacak ve 25-31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki eski ve yeni oran arasındaki yedi günlük fark da maaşlara yansıtılacak. Emekli maaşının yeniden hesaplanmasına ilişkin talep doğrultusunda vatandaşa iletilecek bir talimatname de yayımlanacak. Emekliler tercihine göre taleplerini Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü’nün ilgili bölge biriminden, iadeli taahhütlü posta aracılığıyla ya da devlet ajansının güvenli ‘elektronik belge yönetim sistemi’ aracılığıyla yapabilecek. Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü’nün kişisel kimlik şifresine sahip vatandaşlar, Ocak 2022’nin başından itibaren Enstitü’nün internet sayfası üzerinden emekliliklerine ilişkin talimatname hakkında bilgi alabilecek.

Kaynak: https://cutt.ly/3UnrYtj (Erişim tarihi, 25.12.2021)

 

Bu içerik 25.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 66 kez okundu.