Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı Radev, ikinci dönem için yeniden aday gösterildi

Resim

Bulgaristan’da kurulan Bir İnisiyatif Komitesi, yaklaşan 14 Kasım seçimleri için Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliana Yotova'yı ikinci dönem için yeniden aday gösterdi. Bu konudaki açıklama 27 Eylül Pazartesi akşamı Milli Kültür Sarayı'nda düzenlenen bir törende yapıldı.

Radev, yaptığı konuşmada, “Topyekûn kuşatma, ağır saldırılar ve manipülasyona maruz kaldığımız en zor zamanlarımızda bile Sayın Yotova ve ben duruşumuzdan taviz vermedik.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, “Değişim isteyen partilerin etkili bir demokratik alternatif oluşturmadaki başarısızlığını yalnızca bir aşamada yaşanan bir başarısızlık olarak görüyorum, çünkü toplumumuz değişim için olgunlaşmış durumda.” dedi. Ülke için en önemli hedefin kurumları güçlendirmek olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, hukukun üstünlüğü, insani gelişmeye yatırım, basın özgürlüğü ve diğer önceliklerin Bulgaristan'ın yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı, ikinci dönem için Yotova ile cumhurbaşkanlığı ve cumhurbaşkanı yardımcılığı adaylığına desteklerini ifade eden tüm parti ve ittifaklara teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yotova da, “Görevimiz adaleti ve dayanışmayı yeniden tesis etmektir” dedi.

İnisiyatif Komitesinde, aktör, şarkıcı, müzisyen, yönetmen, bilim adamları gibi ülkenin tanınmış simaları ile birlikte Bulgaristan İçin BSP İttifakından Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu milletvekilleri İvo Hristov ve Elena Yonçeva, Stanislav Trifonov’un Böyle Bir Halk Var Partisi eski milletvekilleri Filip Stanev ve Stanislav Balabanov, eski geçici hükümette bakanlık görevinde bulunan Kiril Petkov ve Asen Vasilev’in Değişime Devam Ediyoruz İttifakını temsil eden Yana Balnikova ve Denitsa Simeonova da yer alıyorlar. Bununla beraber Bulgaristan Eski Kamu Denetçisi Maya Manolova’nın “Ayağa Kalk BG! Biz Geliyoruz! İttifakı da Radev ve Yotova’nın ikinci dönem için cumhurbaşkanlığı ve cumhurbaşkanı yardımcılığı adaylığını destekliyor.

Sekiz ay önce ikinci dönem için aday olacağını açıklayan Radev’in başvuru için gerekli belgeleri 4 Ekim'e kadar Merkez Seçim Komisyonu’na sunması gerekiyor. Cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı göstermesi beklenen diğer büyük siyasi güçlerin adaylarının isimleri ise henüz açıklanmadı.
 
Kaynak: https://www.svobodnaevropa.bg/a/31480769.html (Erişim tarihi, 27 Eylül 2021)

 

 

Bu içerik 27.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 94 kez okundu.