Bulgaristan’da Cebel’e bağlı Duşinkovo köyünde geleneksel Yaren Bayramı yapıldı

ResimCebel (Şeyhcuma) Belediyesi’ne bağlı Duşinkovo (Canbaşalı) köyü sakinleri 2022 yılının hasat dönemini, şarkı ve dans gösterilerinin yanı sıra güreş müsabakalarının da gerçekleştirildiği bir etkinlikle kapattı.

Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde uygulanan kısıtlamalar nedeniyle iki yıllık bir aradan sonra yöre halkı Yaren Bayramı adı verilen şenlik için bir araya geldi. Etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. Şenlik programının resmi konukları arasında Cebel Belediye Başkanı Necmi Ali, Belediye Meclis Başkanı Seyfi Mehmedali gibi isimler yer aldı. Camide icra edilen mevlid-i şerif programının ardından 2000 kişiye pilav dağıtıldı.

İnsanlar, yüzyıllardan beri, burada her sonbaharda mahsullerinin tarlalardan hasat edilmesi vesilesiyle bir araya gelip şenlik düzenlemişlerdir. Bu şenlik “Pazar Sergisi” olarak da adlandırılmıştır. Kökü çok eskilere dayanan bu gelenek hala sürdürülmektedir.

16 Ekim Pazar günü düzenlenen şenlik programında müzik ve halk oyunları gösterileri ile spor etkinlikleri yer almıştır. Hristo Smirnenski Halk Kültür Evi ekiplerinde yer alan çocuklar, folklor gösterileri de gerçekleştirmiştir.

Güreş turnuvasına Haskovo (Hasköy), Asenovgrad (Stanimaka), Dimitrovgrad (Kayacık) ve Momçilgrad (Mestanlı) şehirleri ile Çernooçene (Yenipazar) ve Stremtsi’den 8 kategoride 60 yarışmacı katıldı. En ilgi çeken müsabaka başpehlivanlık mücadelesi oldu. Müsabakanın özel ödülü olan koçu çeşitli kategorilerde birden çok Bulgaristan şampiyonluğu olan Stremtsi köyünden Gökan Hazim kazandı. Gökan, final müsabakasında Dünya Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan ve 61 kg kategorisinde Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazanan Ruhan Rasim’i mağlup etti.

 

Bu içerik 17.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 128 kez okundu.