Bulgaristan’da 11 Temmuz’da yapılacak parlamento seçim kampanyası resmen başladı.

Bulgaristan’da 11 Temmuz’da yapılacak 46. Millet Meclisi seçimleri için seçim kampanyası başladı. Seçim kararı, 45. Parlamento’nun hükûmet kuramaması ve cumhurbaşkanının meclisi feshedip geçici hükûmet atamak zorunda kalmasının ardından 12 Mayıs’ta Devlet gazetesinde yayımlanan 130 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlendi.

Parlamento seçimlerine 23 parti ve koalisyon 6.711.048 seçmenin desteğini almak için katılacak. 10 Haziran’a kadar yurt dışında seçim yerleri açılması için 45.231 beyanname verildi. Türkiye’de 16.363, İngiltere’de 8.741, Almanya’da 6.486 ve İspanya’da da 2.561 beyanname sunuldu. Yurtdışında oy kullanmak için başvuran kişiler belirttikleri seçim yerlerini değiştirebilme hakkına sahip iken Bulgaristan’a dönmeye karar verdikleri takdirde de ülkede oy kullanabilecekler.

Temmuz ayındaki seçimlerde oylama makinelerinin yeterli sayıda olmaması sorun yaratmıştı. Seçim kanununa göre mevcut 9.600 oylama makinesi ile de seçim uygulanabiliyor ancak gerçekten engel olması durumunda kanun kâğıt oy pusulası ile oy kullanılmasına izin veriyor. Bir seçim yerinde, aynı anda hem makine hem de kâğıt oy pusulası ile oylama yapılmayacak. Oy pusulası, yalnızca makinede bir sorun olduğunda oy kullanımı mümkün olmadığı zaman kullanılacak.

Bu seçimde ayrıca ilk kez ülke dışındaki seçim yerlerinde de makinelerle oy kullanmak mümkün olacak ancak bu kural sadece fazla sayıda seçmen olması beklenen seçim yerlerinde uygulanacak.

Partiler, koalisyonlar ve inisiyatif komiteleri tarafından belirtilen adayların seçim kampanyasını medya aracılığıyla yürütmesine ilişkin prosedürü Merkez Seçim Komisyonu belirledi.

Kaynak: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochna-predizbornata-kampaniia-za-vota-na-11-iuli-2273319

Haberin yayın tarihi: 11.06.2021

Bu içerik 11.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 72 kez okundu.