Bulgaristan’da “çalışan yoksul”ların oranı % 22 arttı


Resim
Ünlü bir Bulgar müzisyen “Düşük gelirli olmamıza rağmen salgından önce şimdikinden daha iyi yaşıyorduk. İşimiz azaldı ama elektrik, su faturaları her ay gelmeye devam ediyor, Dükkanlarda her şey daha pahalı, en gerekli ihtiyaçların bazıları fiyat olarak ikiye katlandı.” dedi.
Aynı sorun şu anda Bulgaristan’da yaşayan hanelerin büyük bir bölümünü yakından ilgilendiriyor. Bir yıl öncesine göre daha düşük ve belirsiz gelirlerle yaşamak zorunda kalan aileler endişeli. Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu’nun işgücü piyasası araştırmasına göre, bu yıl asgari maaşla istihdam edilenlerde % 22’lik oranla artış kaydedildi. Bu durum, Bulgaristan’da 650 leva (332.34 Avro) olan asgari ücret karşılığında çalışan kişi sayısının önceki yıla kıyasla yaklaşık 40 bin arttığı anlamına geliyor. Ülkede toplam 493 bin Bulgaristan vatandaşı asgari ücretle çalışıyor. Aynı zamanda, geçinmek için gerekli gelir 2021 Haziran ayında yine arttı. Bir kişinin aylık giderlerini karşılaması için 1.069 levaya (547 Avro) ihtiyacı var.
Tüketici sepeti prizmasından bakıldığında “geçim maaşı”, ailenin yemek, ev, eğitim, giyim, ulaşım, iletişim, tatil ve boş zaman kategorilerinde yapılan harcamaları karşılaması gereken ücreti gösterir.
Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu’nun Piyasa Araştırmaları Enstitüsü, Bulgaristan’da yaklaşık 700 bin kişinin her gün 8 saat veya daha fazla çalıştığını ve sonuç olarak aldıkları ücretlerin asgari maaşa eşit veya yakın olduğundan “çalışan yoksullar” kategorisine girdiklerini açıkladı.

Kaynak: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101499197/22-poveche-sa-raboteshtite-bedni-ot-nachaloto-na-godinata (Erişim tarihi, 28.07.2021)

Bu içerik 15.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 82 kez okundu.