Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Ukrayna'nın NATO'ya katılımına ilişkin bildirgenin bir kısmını desteklemiyor

Resim
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Orta ve Doğu Avrupa’da yer alan dokuz ülkenin devlet başkanlarının Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, ordusu ve NATO üyeliğine desteklerini ifade eden ve Rusya tarafından yeni Ukrayna topraklarının ilhakını kınayan bildirinin bir kısmını desteklemedi.

Cumhurbaşkanlığına gönderilen sorulara yanıt olarak şu açıklama yapıldı:

Devlet Başkanı Rumen Radev, bazı Doğu Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin olarak kabul edilen bildirgenin tam metnine katılmıyor. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, belgede açıklanan diğer pozisyonları destekliyor.

Bulgaristan, 2008 yılında Bükreş'te düzenlenen NATO Hükümet ve Devlet Başkanları Zirvesi’nde Ukrayna'nın gelecekteki NATO üyeliğine ilişkin bildirgenin bir parçası, ancak bu bildirge tamamen farklı bir güvenlik ortamında kabul edildi. Bugün Ukrayna topraklarındaki askeri eylemler, onun NATO üyeliğinin Kuzey Atlantik Konseyi'nin tam kadro toplanarak tartışılmasını ve NATO ülkelerinin savaşa doğrudan dâhil olma riskine yol açmamasını gerektiriyor.

Ukrayna'nın NATO'ya katılımına ilişkin bir karar ancak Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın barışçıl yollarla çözümü için her iki savaşan devlet tarafından kabul edilecek ve uygulanacak net parametrelerin geliştirilmesinden sonra verilmelidir.

 

Bu içerik 04.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.